Mit – Virusul a fost creat in laborator!
Realitate – oamenii de știință încă studiază originea COVID -19, însă in procent de 90% aceștia resping ideea conform ca este foarte puțin probabil ca virusul sa fi fost creat de oameni in laborator. Bazați pe studiile efectuate si pe celelalte corona virusuri, aceștia cred ca virusul a apărut la liliac si a evoluat pana când a ajuns sa infecteze si omul.
Mit – vaccinul anti COVID nu este sigur!
Realitate – deoarece ne aflam într-o pandemie globala, companiile farmaceutice si laboratoarele au consumat mai mulți bani si timp ca oricând pentru găsirea vaccinului. Asta nu înseamnă ca vaccinul nu este sigur deoarece înainte sa fie puse pe piața acestea au fost testate si supuse unor studii elaborate, in urma cărora au obținut aprobările necesare pentru administrarea la nivel Mondial.
Mit – vaccinul ne îmbolnăvește!
Realitate – Niciunul din vaccinurile aprobate nu conțin virusul active ce cauzează COVID -19, astfel încât, este exclus sa ne îmbolnăvim de COVD de la vaccin.
Mit – nu voi reuși sa rămân însărcinata sau sa păstrez sarcina daca mă vaccinez anti COVID!
Realitate – acest mit este foarte viral pe rețelele de socializare. Conform acestuia, anticorpii dobândiți in urma vaccinării împiedica proteinele sa ajungă in placenta (organul care ii oferă fătului hrana si oxigen), întrerupând astfel sarcina. Studiile științifice efectuate pana in acest moment nu susțin aceste informații si nu au apărut nici dovezi legate de infertilitatea cauzata de COVID 19.
Mit – Suplimentele cu vitamine si minerale pot vindeca COVIDUL.
Realitate – atât vitamina C si D, cat si Zincul, oferă putere sistemului imunitar in lupta cu virusul. Acestea funcționează in cazul pacienților cu carente in sistem. Însă nu exista dovezi medicale ca acestea pot vindeca singure boala, daca am fost deja infectați.
Mit – băile fierbinți pot opri boala din evoluție.
Realitate – ideea din spatele acestui mit este bazata pe faptul ca virusul nu supraviețuiește in temperaturi ridicate. Însă băile la temperaturi atât de mari ne pot afecta pielea, cauzând arsuri. Cea mai buna modalitate de a împiedica instalarea virusului este sa ne spălam pe mâini cu apa călduță si săpun cat de des posibil, acestea având rolul de a împiedica migrarea virusului de pe mâini către gura, nas si ochi.
Mit – clătirile/ gargara cu apa salina
Realitatea – nu exista dovezi care sa ateste ca o clătire constanta a nasului cu soluții saline te poate proteja de îmbolnăvirea cu COVID. Acest mit a răsărit de la ideea de spălaturi cu soluții saline in cazul răcelilor comune, însă această acțiune nu oprește infectarea in sine, ci ajuta la eliberarea sinusurilor de fluidele acumulate din cauza răcelilor.
Mit – vaccinul anti COVID nu funcționează împotriva noilor tulpini!
Realitatea – este absolut normal ca virusul sa se dezvolte si sa sufere modificări. Cercetătorii au descoperit mai multe tulpini ale COVID 19 la nivel Mondial, incluzând Marea Britanie, Africa de Sud si Brazilia. Aceste noi tulpini par sa se răspândească mai repede, însă in prezent, nu exista dovezi ca acestea sunt mai periculoase sau ca provoacă mai multe decese decât primele forme apărute descoperite. Oamenii de știință încă testează daca vaccinul este eficient împotriva noilor tulpini.
Mit – am avut COVID, deci sunt imun/ă!
Realitate – studiile efectuate pe virusuri similare au demonstrat ca este posibila reinfectarea. Probabilitatea este încă cercetata, frecventa cu care se produce reinfectarea nu a fost încă stabilita, si nici categoria de pacienți cu grad mai mare de risc. Recomandările si restricțiile rămân in vigoare chiar si după ce perioada de izolare/carantina a trecut, pentru evitarea reîmbolnăvirii.
Mit – sunt alergic, nu pot sa mă vaccinez!
Realitate – au fost raportate extrem de puține reacții alergice severe (soc anafilactic) in urma administrării vaccinului anti covid. Daca ești alergic la una din substanțele conținute de vaccin, vei fi sfătuit sa nu ti administrezi doza. Daca alergiile pe care le ai sunt la animale, praf, polen, alimente sau alte tipuri de alergii, poți sa te vaccinezi.
Surse – www.webmd.com
Pc – www.aarp.org
Lasă un răspuns