Narcolepsia este o afecțiune cronica, manifestata prin somnolenta copleșitoare pe timpul zilei si atacuri subite de somn. Pacienții narcoleptici au dificultăți in a rămâne treji pentru perioade mai lungi de timp, indiferent de circumstanțe. Narcolepsia poate cauza întreruperi serioase in desfășurarea rutinei cotidiene.
In anumite situații, narcolepsia poate fi însoțita de pierderea tonusului muscular (cataplexie), fapt ce conduce la slăbirea mușchilor si pierderea controlului asupra acestora. Cataplexia este cel mai des provocata de o emoție puternica, cel mai întâlnit motiv fiind rasul.
Narcolepsia este o afecțiune cronica pentru care nu s-a găsit încă tratament. In orice caz, medicamentația potrivita si anumite schimbări in stilul de viată, pot îmbunătăți si echilibra simptomele. De asemenea este important sprijinul celor din jur: familiei, prietenilor, colegilor de școala sau de la locul de munca.
Simptomele narcolepsiei încep cel mai adesea intre vârste cuprinse intre 10 si 25 de ani. Acestea se pot înrăutăți in primii anii de la apariție si includ:
- Somn excesiv in timpul zilei – pacienții narcoleptici adorm fără “avertizări”, oricând, in orice condiții. De exemplu, o persoana afectata poate adormi in timp ce lucrează sau chiar in timpul unei conversații cu prietenii sau colegii. Somnul poate dura câteva minute sau chiar jumătate de ora, apoi pacientul se trezește odihnit însă nu peste mult timp va experimenta un nou episod de somn “neanunțat”.
- Pacienții care experimentează somnolenta cronica pe timpul zilei încep sa aibă probleme serioase de concentrare si au parte de un ritm din ce in ce mai scăzut al activităților. Somnolenta excesiva din timpul zilei este primul simptom al narcolepsiei si cauzează cele mai multe neplăceri in viată persoanelor afectate.
- Pierderea tonusului muscular – aceasta condiție medicala denumita cataplexie, poate cauza o serie de schimbări fizice, de la vorbirea neclara pana la slăbirea completa a tuturor mușchilor, si durează de la câteva secunde pana la câteva minute. Cataplexia este incontrolabila si este declanșata de emoții intense, in general de emoții pozitive, precum rasul sau încântarea, dar poate apărea si ca urmare a fricii sau furiei. De exemplu, in timp ce radeți, capul va poate pica in mod necontrolat sau se poate întâmpla sa vi “se înmoaie genunchii”.
- Cataplexia se manifesta diferit de la pacient la pacient: unii experimentează câteva episoade pe an, in timp ce alții au parte de câteva pe zi. Exista si pacienți narcoleptici care nu suferă de cataplexie.
- “Somnul paralizant” – narcolepticii experimentează adesea incapacitatea temporara de a se mișca sau a vorbi in timp ce adorm sau la trezire. Aceste episoade sunt de obicei de scurta durata (câteva secunde sau câteva minute) însă pot fi de-a dreptul înspăimântătoare pentru cei din jur. Somnul paralizant imita paralizia temporara care se întâmpla de obicei in timpul somnului REM, perioada somnului in care pacientul visează. Exista si persoane care nu suferă de narcolepsie, care experimentează “somnul paralizant”, in special in perioada adolescentei.
- Halucinațiile – exista doua tipuri de halucinații in funcție de perioada de desfășurare a acestora: cele hipnagogice, apărute in timpul somnului si cele hipnopompice apărute in timpul trezirii. Acestea pot fi cat se poate de reale si prin urmare destul de înspăimântătoare, deoarece pacientul poate fi pe jumătate adormit si percepe halucinațiile ca fiind parte din realitate.
Pacienții narcoleptici pot întâmpina si alte tulburări ale somnului, cum ar fi: apneea obstructiva in somn – o afecțiune medicala in care respirația este întrerupta in timpul nopții, sindromul piciorului neliniștit si chiar insomnia. Narcolepticii pot gesticula cu mâinile si cu picioarele in timpul somnului si uneori chiar ii trezesc pe cei din jurul lor cu țipete.
Unele episoade narcoleptice sunt foarte scurte, durează câteva secunde însă pot afecta viata pacienților si chiar a celor din jur, de exemplu daca se întâmpla in timp ce individul este la volan.
Diagnosticarea corecta si la timp poate ajuta pacientul narcoleptic sa limiteze acțiunile care îl pot afecta negativ atât pe el cat si pe cei din jurul sau.
La Dentirad Hospital o echipa de medici profesioniști va sta la dispoziție pentru a va ajuta sa stabiliți cu exactitate afecțiunea de care suferiți si pentru a va îndruma către tratamentul corespunzător acesteia.
Pentru mai multe detalii si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns