Necroza pancreatică este o condiție medicală, in care o parte sau parți din pancreas mor, si pot ajunge sa se infecteze. Această afecțiune apare ca si complicație a pancreatitei acute.
Necroza pancreatică apare atunci când țesutul pancreatic moare in urma unei inflamații. In cazul unei persoane cu necroză pancreatică, bacteriile se pot răspândi mai ușor si pot cauza astfel, infectarea țesutului mort.
Pancreasul este un organ aflat in spatele stomacului, responsabil cu producerea enzimelor care ajuta la digerarea hranei. Atunci când pancreasul este sănătos, aceste enzime trec printr-un canal in intestinul subțire. In cazul in care pancreasul se inflamează, aceste enzime se pot scurge in interiorul pancreasului si pot distruge țesutul acestuia, afectându-i astfel funcțiile; acest fenomen se numește pancreatită. Daca daunele provocate sunt severe, accesul sângelui si al oxigenului in pancreas, poate fi restricționat, ceea ce va duce la moartea țesutului.
Simptome: principalul simptom al necrozei pancreatice este durerea abdominala. Anumiți pacienți pot experimenta dureri severe in abdomen, incluzând si următoarele zone: in lateralul stomacului, spre spate, in capul abdomenului sau in zona stomacului. Durerea este foarte severa si poate dura câteva zile. Alte simptome includ: abdomen umflat, temperatură, greață, scăderea tensiunii, deshidratare, vărsături, creșterea pulsului.
Netratată, necroza pancreatică se poate transforma in infecție bacteriană si septicemie. Septicemia apare in organismul pacientului, ca răspuns agresiv pentru prezenta bacteriei si poate cauza pacientului un șoc. Șocul septic poate fi fatal, deoarece reduce circulația sângelui către cele mai importante organe. Fără tratament, pacientul poate muri de septicemie.
Necroza pancreatica poate cauza si abcesul pancreatic, fiind o cauza a pancreatitei acute netratate corespunzător. Pancreatita reprezintă inflamarea pancreasului, cele mai comune cauze fiind consumul excesiv de alcool si calculii biliari. Calculii biliari sunt mici pietricele, cel mai des compuse din colesterol, ce se formează in vezica biliară. Există 2 tipuri de pancreatită: acută si cronica. In Europa, 50 % din cazurile de pancreatită acută sunt provocate de calculi biliari si 25% de consumul de alcool.
Restul cauzelor pot fi: prezenta unei tumori in pancreas, accidentarea directă a pancreasului in timpul unei intervenții chirurgicale sau a unui accident, un nivel foarte ridicat de calciu, nivel mărit de grăsimi in sânge – numite trigliceride, boli autoimune, boli ereditare si altele.
Tratamentul necrozei pancreatice, include pe lângă terapii, medicamentație și hrănirea pacientului prin intubare nazală, si intervenții laparoscopice si/sau chirurgicale de îndepărtare a țesutului mort din pancreas.
La Dentirad Hospital puteți apela la medicii noștri specialiști pentru a afla starea dumneavoastră de sănătate, si împreună cu aceștia si cu specialistii in chirurgie , sa căutați soluții pentru problemele dumneavoastră. Puteți beneficia de analize de sânge in laboratoriul propriu, de diagnosticare efectuata in detaliu, de terapii non invazive, cu efect miraculos asupra stării generale a organismului. Aflați mai multe aici.
Pentru detalii si programări accesați pagina noastră aici sau apelați 0244 972.
Lasă un răspuns