Există câteva trucuri pentru a elibera tensiunea de la nivelul ochilor atunci când ii simți obosiți si grei. Însă, înainte de orice procedură, asigură-te că mâinile tale sunt dezinfectate, pentru a evita migrarea bacteriilor:
- Aplică un prosop pe care l-ai îmbibat in prealabil in apă calda. (de preferat fiarta, pentru a o dezinfecta si răcita pana la temperatura suportabila pe piele) Aceasta acțiune are rolul de a asigura hidratarea zonei, de a ușura/îndepărta durerea, de a creste fluxul sanguin si de a relaxa spasmele musculare. Mențineți compresa aplicata timp de 5-10 minute.
- Ajustați lumina ambientala si cea de pe ecranele aparatelor pe care le utilizați (telefon, tableta, laptop etc). Fiecare acțiune întreprinsă de ochi, necesita un grad de intensitate a luminii diferit, astfel ca, pentru a ne uita la televizor, este indicat sa avem o lumina medie in camera respectivă iar atunci când citim este recomandat ca lumina să cadă pe paginile cărții din spatele nostru, pentru a evita contactul direct cu ochii. In cazul lecturii digitale, setați lumina ecranului astfel încât sa fie potrivita cu lumina din camera in care va aflați, asigurându-va ca setați totodată si contrastul, pentru ca efortul de focalizare sa fie cat mai mic.
- Aplică pliculețe de ceai – plicurile de ceai sunt utile si dupa ce le scoatem din cană. Acestea funcționează ca o compresa rece relaxanta pentru ochii noștri. După ce ai preparat ceaiul de mușețel sau din alte plante, mută pliculețele cu plante intr-un recipient curat in frigider. După ce s-au răcit, le poți aplica pe pleoape, acestea având efectul de a reduce inflamația, de a elibera tensiunea si de a calma ochii iritați. Asigurați-va ca atât ochii cat si fata dvs au fost curățate in prealabil pentru a evita răspândirea bacteriilor, si, de asemenea, daca purtați lentile de contact, sunteți sfătuiți sa le îndepărtați înainte de aplicarea compreselor reci. Presați pliculețele intre 2 șervetele înainte de aplicare pentru a evita scurgerea picăturilor de ceai in ochi.
- Faceți exerciții pentru ochi – ochii au mușchi, astfel ca, si aceștia pot beneficia de exerciții la fel ca restul corpului pe care îl antrenam. Încercați următorul exercițiu: ridicați un deget si țineți-l nemișcat la câțiva centimetri in fata ochilor si concentrați-va privirea asupra lui. Mutați-va privirea in spatele degetului, intr-un punct îndepărtat, apoi reveniți la deget si repetați de câteva ori. Daca aceasta varianta vi se pare complicata, închideți ochii, si plimbați-i din podea pana in tavan, apoi stânga si dreapta, la fel, de câteva ori. Aceste exerciții ajuta la eliberarea stresului de la nivelul ochilor si la reducerea oboselii.
- Daca activitatea dvs cotidiana implica ecrane electronice, experții recomanda sa utilizați regula -20-20-20:luati o pauza de 20 de secunde, fixați cu privirea un obiect aflat la 20 de m, la fiecare 20 de minute. Un alt sfat al experților: pentru fiecare 2 ore petrecute cu ochii in calculator, faceți o pauza de 15 minute, pentru a va odihni ochii.
Dacă vă confruntați des cu dureri de ochi sau/și de cap persistente, specialiștii recomanda consultația oftalmologica. Echipa de medici Dentirad Hospital va sta la dispoziție. Pentru detalii si programări apelați 0244 972 . Sănătate!
Lasă un răspuns