Sunteți in perioada in care copilul dumneavoastră începe școala si va întrebați daca este pregătit si cum puteți sa-l ajutați? Iată câteva lucruri pe care acesta ar trebui sa le știe/aiba înainte de a intra in comunitatea școlara:
- Abilitățile motorii – probabil ca acestea au fost exersate cu copiii la grădinița sau creșă, însă e bine sa încercați si dumneavoastră acasă. Activități precum tăiatul hârtiei cu foarfeca, gătitul împreună cu dumneavoastră fără sa săriți etapa in care măsurați ingredientele, lipitul, jocul/lucrul cu Lego, mărgele, biluțe de diferite culori, toate ii ajuta la dezvoltarea capacitații motorii si ii împinge sa facă alegeri conștiente.
- Capacitatea de a rămâne liniștit in banca si de a asculta – copiii vor fi nevoiți sa stea in bănci preț de câteva ore, cu pauzele de rigoare, sa fie atenți la învățătoare si sa asculte implicați. O metoda buna de a exersa acasă, este aceea de a citi “împreună”. In timpul lecturii, discutați cu copilul despre personaje, întrebați-l ce părere are despre acestea, adresându-i întrebări al căror răspuns se găsește in carte (pentru a testa atenția).
- Învățați-l sa fie independent – la aceasta vârsta, ne referim, bineînțeles, la a face anumite lucruri fără ajutor. Un bun exemplu pe care puteți sa îl exersați acasă, este sa luați masa împreună, si sa îl încurajați sa mănânce singur, fără ajutoare umane sau deviceuri electronice. Sa deschidă singur pachețelul pentru școala sau recipientul de la cantina, poate fi o provocare plăcută pentru ei, iar mai apoi, sa devina obișnuință.
- Trebuie sa meargă singur la toaleta – daca pana acum copilul dumneavoastră se baza pe ajutorul cuiva pentru mersul la toaleta, acum este timpul sa devina stăpân pe capacitățile de toaletare. Exersați mergând cu ei la toaleta, doar pentru supraveghere – lăsați-i sa se șteargă singuri si arătați-le cum sa se spele corect pe mâini după ce folosesc toaleta. Cateva sfaturi utile aici.
- Sa poată sa se îmbrace si sa se dezbrace singuri – daca nu se descurca sa tragă fermoarul sau sa încheie nasturii încă, poate e mai bina sa le dați haine care se trag pe cap, pentru a le ușura munca.
- Trebuie sa înțeleagă conceptul de a își aștepta rândul – încercați sa va asigurați ca știe ce înseamnă si ca este capabil sa își aștepte rândul si de asemenea sa cedeze locul, atunci când “tura” lui se termina, pentru ca asta este o practica pe care o va întâlni la școala. Puteți exersa acasă, sub forma unui joc, atunci când este cu un prieten sau frate, sa ii cronometrați in timp ce se joaca cu un anumit obiect, dezvoltându-i astfel capacitatea de a –si aștepta rândul si de a ceda locul la timpul potrivit.
- Sa fie obișnuiți sa împartă – încercați, in timp ce se joaca cu alți copii, sa ii cereți sa împartă jucăriile. Daca nu vrea, explicați-i de ce este bine sa împartă iar daca este de acord, lăudați-l pentru bunătatea si înțelepciunea lui. Copiii asociază cuvintele frumoase cu acțiunile lor.
- Sa își recunoască numele – chiar daca fiul sau fiica dumneavoastră nu știu încă sa citească, exista mai multe modalități prin care aceștia își pot recunoaște numele scris. Exersați acasă prin diferite asocieri, iar aceștia vor retine literele ce le alcătuiesc numele.
- Sa fie deschiși comunicării si sa ii spună învățătoarei atunci când au nevoie de ceva – vorbiți cu copilul si încurajați-l sa ii semnaleze supraveghetorului atunci când are nevoie de ceva sau atunci când nu înțelege ceva. Daca aveți un copil foarte timid, exersați acasă, sub forma de joaca, ridicatul mâinii când vrea sa va comunice ceva, in felul acesta nu o sa i se mai para neobișnuit atunci când va trebui sa o facă la scoală.
Acestea sunt câteva sfaturi utile pentru părinți, care, conform specialiștilor, va vor ajuta atât pe dumneavoastră cat si pe cei mici sa se integreze mai repede si mai ușor in colectivitate. Trebuie sa țineți cont, însă, ca nu toți copiii se dezvolta in același ritm, astfel ca, e posibil ca pentru unii, aceste activități sa nu fie chiar ușoare. Daca aveți îndoieli cu privire la dezvoltarea copilului dumneavoastră sau cu privire la comportamentul acestuia, nu ezitați sa cereți ajutorul unui specialist. Majoritatea tulburărilor de comportament sau afecțiunilor fizice care pot cauza nereguli, se pot trata sau menține într-o zona sigura.
Lasă un răspuns