In agitatia vremurilor in care traim, o “portie” sanatoasa de somn pe timp de noapte a devenit, pentru multi, o indulgenta, o concesie, ocupand in topul prioritatilor un loc mai spre sfarsitul acestuia, dupa serviciu/ afacere, sarcinile gospodaresti, timp pentru socializare cu prietenii si/ sau rudele. Insa somnul nu trebuie tratat superficial si nici nu ar trebui sa ii ignoram importanta: reprezinta un element cheie in sanatatea noastra fizica si mentala, la fel ca apa si aerul.
Intelegerea importantei somnului a devenit un subiect/domeniu din ce in ce mai des intalnit in laboratoarele marilor centre de cercetare stiintifica din intreaga lume, cercetatorii realizand din ce in ce mai multe studii cu privire la ce se intampla in organismul nostru atunci cand dormim si de ce somnul este considerat vital. Printre cunostintele generale despre procesul somnului, stim cu totii ca acesta este necesar pentru ca: ajuta la mentinerea sanatoasa a functiilor corpului, revigoreaza (completeaza) energia pierduta de-a lungul zilei, reface tesutul muscular si ii permite creierului (ii acorda timpul necesar) sa inmagazineze noile informatii acumulate pe parcursul zile.
Aproape la fel de bine cunoastem si efectele rezultate in urma privarii organismului de timpul necesar somnului. Lipsa somnului poate cauza o serie de probleme de sanatate fizice si psihice grave, printre care amintim: lipsa luciditatii in gandire si vorbire, lipsa de concentrare asupra sarcinilor cotidiene, lipsa de reactie sau imposibilitatea de a controla trairile emotionale si actiunile aferente acestora.
Aceste caracteristici ale lipsei de somn, pot afecta serios viata persoanelor in cauza, atat in plan professional cat si personal. Lipsa cronica de somn este pe lista factorilor de risc pentru multe afectiuni grave de sanatate, cum ar fi: bolile cardiovasculare, depresia, obezitatea, diabetul. Si in acelasi timp actioneaza negativ si asupra sistemului imunitar, slabindu-l, reducand astfel capacitatea acestuia de a lupta cu infectiile si bolile care vin in contact cu organismul.
Cercetatorii asociaza lipsa somnului pentru organismul uman cu o masina care este folosita cu o roata moale: ea continua sa functioneze, insa o face mult mai lent si acumuleaza probleme din ce in ce mai grave.
Programul nostru de somn se schimba in functie de varsta. Cercetatorii au demonstrat ca adultii au nevoie in medie de 7-8 ore de somn pe noapte, scolarii au nevoie de cel putin 10 ore iar adolescentii intre 9 si 10 ore de somn pe noapte. Insa la fel de importanta este si calitatea somnului, studiile demonstrand ca exista doua tipuri de somn: somnul cu miscari rapide ale ochilor (MRO/REM) si somnul fara aceste miscari (Non-MRO). Acesta din urma este clasificat in 4 etape de la somn usor/superficial pana la somn profund. Toate aceste etape sunt importante insa somnul profund si somnul MRO sunt cele mai importante. In aceste etape ale somnului sunt exercitate cele mai importante functii ale somnului.
Exista cazuri in care oamenii dorm o perioada suficienta de timp insa nu ajung sa atinga etapa necesara a somnului pentru a se trezi odihniti dimineata si pentru a se simti gata de o noua zi de munca, ci dimpotriva, acestia se trezesc foarte greu, cu senzatia de oboseala. Un factor important in atingerea starii perfecte de somn este continuitatea somnului: este bine sa evitati sa va mai treziti pe parcursul noptii.
Sunt persoane carora somnul li se instaleaza la cateva secunde dupa ce inchid ochii, insa, sunt si persoane pentru care, sa aiba parte de perioada necesara de somn, reprezinta o adevarata provocare, sunt oameni care fac eforturi fizice si psihice si schimbari ale stilului de viata din dorinta de a reusi sa indeplineasca aceasta functie vitala a organismului. Problemele pentru care somnul devine atat de greu de indeplinit pot fi de diferite cauze: fizice, psihice, pot fi chiar si temporare (cauzate de anumite evenimente din viata dumneavoastra). Insa daca va confruntati cu lipsa somnului de mai mult de o saptamana este bine sa va adresati unui medic specialist, pentru a evita dezvoltarea altor probleme de sanatate.
La Dentirad Hospital medicii nostri specialisti va vor ajuta sa identificati problema cu care va confruntati, iar in urma diagnosticului veti primi un plan de tratament menit sa va readuca la starea de sanatate normala. Tot la Dentirad Hospital puteti beneficia in cadrul bazei de tratament de exercitii fizice si tehnici de masaj personalizate menite sa rezolve problemele de somn sau alte provocari ale vietii dumneavoastra. In cazul in care va confruntati de mult timp cu problema lipsei somnului, ozonoterapia, terapia revolutionara pe baza de ozon este perfecta pentru refacerea si intarirea sistemului imunitar si pentru multe alte afectiuni. Aflati mai multe aici.
Pentru relatii si programari apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns