Perioadele de vacanță ale copiilor, împreună cu concediile adulților, se transformă adesea in excursii, călătorii și aventuri cu diferite mijloace de transport, însă odată cu ele, apar și foarte bine-cunoscutele simptome ale “răului de mișcare”, cunoscute și sub denumirile de “rău de mașina’, “rău de mare” sau “rău de avion”. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră suferiți de una dintre aceste afecțiuni, avem vesti bune: deși poate sa dureze o perioadă mai lunga, aceste simptome se pot atenua sau chiar diminua.
Fie că vă îngrijorează o călătorie lungă in mașină, un zbor cu avionul sau o croaziera pe mare, trebuie să știți ca un procent de 60% dintre copii, se confruntă cu răul de mișcare, cei mai mulți cu vârste cuprinse intre 2-12 ani. Simptomele sunt mai rar întâlnite in rândul adolescenților, însă un procent destul de mare a fost raportat in rândul femeilor sau in rândul adulților, care, in mod normal, suferă de migrene.
Ce cauzează răul de mișcare? Specialiștii sunt de părere ca această afecțiune este declanșată in momentul in care urechea internă detectează mișcare, însă ochii nu. Ajunse la creier, aceste semnale contradictorii, produc greață, amețeală, vărsături, apariția palidității si a “transpirațiilor reci”. Simptomele care apar in călătoriile efectuate cu mașina, avionul, trenul sau barca, se pot înrăutăți dacă drumul este cu denivelări, curbe succesive sau după caz, apa este foarte învolburată ori vremea este capricioasa producând turbulente.
Simptomele se pot agrava sau chiar declanșa la simțirea unor mirosuri puternice, un prim sfat în evitarea “răului de mișcare” fiind să încercați să evitați odorizantele de mașina și, pe cât posibil, să evitați staționarea in benzinarii, acestea emanând întotdeauna miros puternic de combustibil.
Uneori, senzația de rău apare si atunci când încercați sa citiți sau sa urmăriți un film in timpul călătoriei. Atât in cazul copiilor cât și in cel al adulților, jocurile pe telefon sau petrecerea timpului cu privirea îndreptată spre ecran, pot conduce la răul de mișcare.
Câteva sfaturi utile pentru a evita simptomele neprietenoase: încercați să vă uitați pe geam, privind larg, in orizont, evitând să vă uitați la celelalte mașini care sunt in mișcare. Dacă știți că aveți asemenea probleme, încercați să călătoriți pe locul din față, fără însă să vă puneți in pericol pe dumneavoastră sau cei dragi, respectând regulile de călătorie . Evitați mirosurile puternice. Mâncați porții mici de proteine și evitați mâncarea grasă in timpul călătoriei. Mâncarea picantă si produsele foarte grase, tind să accentueze simptomele. Biscuiții sărați, ar putea să vă îmbunătățească starea. Încercați sa dormiți sau măcar să stați cu ochii închiși. Respirați adânc si controlat. Luați cu dumneavoastră o pernuța pentru gat, pentru a evita mișcarea capului. In ceea ce privește călătoria cu avionul, încercați sa va rezervați loc la geam, si, dacă vă ajută, înclinați-vă odată cu avionul când acesta face mișcări de rotație/ aterizare / decolare. Pe vasul de croazieră/barcă/iaht încercați să petreceți cat mai mult timp pe punte, să aveți o vedere cât mai largă a orizontului. Încercați, pe cât vă este permis, să faceți pauze pentru a lua aer proaspăt si pentru a face plimbări scurte. Evitați fumatul sau călătoriile cu persoanele care fumează in mașină. Anumite medicamente pot creste senzațiile cauzate de răul de mișcare, astfel ca sunteți sfătuiți sa nu le luați. Exista însă si medicamente special concepute pentru călătoriile lungi care provoacă simptomele descrise mai sus, si care se pot administra si copiilor. Cereți detalii de la medicul sau farmacistul dumneavoastră si aceștia va vor îndruma. Nu lăsați nimic sa va strice vacanta! Sănătate!
Lasă un răspuns