Auzim deseori in emisiuni medicale, citim in articole sau aflam de la prieteni care au experimentat asta, expresia “sinus lift” sau cea de “ridicare de sinus”. Pentru marea majoritate este o expresie care lansează multe semne de întrebare, tocmai de aceea, noi am realizat o descriere pe înțelesul tuturor.
La nivelul craniului, corpul uman este prevăzut cu niște cavități denumite sinusuri. Din punct de vedere al interesului vis-à-vis de dantura, se iau in discuție sinusurile maxilare, acestea reprezentând doua camere pline cu aer, situate lateral fata de nas, stânga si dreapta, sub orbite, având in partea de jos, zona de vecinătate si contact cu dinții din grupul lateral de la canini pana la molarul 3.
Interesanta din punct de vedere al implantologiei dentare, este situația in care se ajunge la pierderea acestor dinți, faza in care se impune protezarea, una dintre soluții fiind protezarea pe implanturi. Pierderea acestor dinți atrage după sine, diminuarea suportului osos restant, atât prin fenomenul de resorbție osoasa, cat si prin cel de pneumatizare a sinusului, acesta din urma traducându-se prin creșterea in dimensiuni a camerei sinusale, in detrimentul osului maxilar. Astfel problema ce apare este aceea ca, osul este insuficient pentru realizarea implanturilor dentare. Prin urmare, a fost nevoie de găsirea unei soluții de refacere a nivelului minim osos acceptat, ceea ce a dus la apariția tehnicii de sinus lift, lărgind aria pacienților eligibili pentru implant.
Pe interesul tuturor, sinus lift înseamnă ridicarea podelei sinusale, si umplerea spațiului nou creat cu os auto sau heterogen. Exista mai multe tehnici de abordare a acestei soluții, in funcție de specificitatea cazului, fiecare dintre ele, ridicând o problematica aparte, in ceea ce privește nivelul de cunoștințe profesionale si logistica necesara.
Pentru mai multe informații sau întrebări legate de lumea implantologiei dentare, nu ezitați sa ne scrieți întrebările dumneavoastră.
Pentru programări si consultații, apelați numerele de telefon afișate in pagina noastră de internet, la secțiunea Medicina Dentara.
Lasă un răspuns