Rotavirusul este un virus, care provoaca gastroenterita (inflamatia stomacului si a intestinelor), cel mai frecvent intalnit la copiii cu vârsta sub 5 ani. Este foarte contagios și ușor de transmis. Deși apare cel mai adesea la copiii mici, adulții pot avea și ei infecția, in cazul acestora, fiind mai puțin severă.
Vaccinul este eficient in peste 90% din cazurile de administrare. Acesta trebuie administrat bebelusilor pana la varsta de 8 luni, conform schemei existente.
Rotavirusul nu se tratateaza cu medicamente. De obicei se rezolvă de la sine, in timp (2 – 7 zile). Cu toate acestea, deshidratarea poate reprezenta un motiv de ingrijorare. Pentru a preveni complicațiile care pot pune viața în pericol, este necesar sa apelati la medicul dvs sau la camera de garda pentru hidratare pe cale intravenoasa.
Simptomele rotavirusului la copii
Simptomele rotavirusului sunt mult mai accentuate la copii. Simptomele pot începe în decurs de două zile după expunerea la rotavirus. Cel mai frecvent simptom al rotavirusului este diareea severă. Copiii pot experimenta, de asemenea:
- vărsături
- oboseală severă
- temperatura mare (febra)
- irasciabilitate
- deshidratare
- durere abdominală
Deshidratarea este cea mai mare ingrijorare la copii. Această grupă de vârstă este mai vulnerabilă la pierderea de lichide și electroliți prin vărsături și diaree, raportate la greutatea corporala mica. Este necesara monitorizarea cu atenție a copilului pentru simptome de deshidratare, precum:
- gură uscată
- piele rece
- lipsa lacrimilor la plâns
- frecvență de urinare redusă (sau mai puține scutece umede la sugari)
- ochii aposi
Rotavirus la adulți
Adulții pot prezenta, de asemenea, unele dintre simptomele rotavirusului. Cu toate acestea, majoritatea adultilor cu un sistem imunitar neafectat de boli grave, le experimentează într-un grad mai mic. Exista si posibilitatea ca unii adulți infectați sa fie asimptomatici.
Simptomele pot debuta cu aparitia febrei si a varsaturilor. Diareea apoasă poate apărea apoi (dar nu obligatoriu) incepand cu ziua a 3 a. Infecția în sine poate exista pana la 10 zile în scaun, chiar si după dispariția simptomelor.
Este posibil să fie nevoie să consultați un medic dacă simptomele dumneavoastră/ sau ale copilului dvs. nu se ameliorează în câteva zile sau dacă se agravează. Rotavirusul este diagnosticat printr-o probă de scaun într-un laborator medical.
Rotavirusul este prezent în scaun și se transmite în principal prin contactul mâinii și gurii. (transferul virusului prin materiile fecale)
La fel ca in cazul multor virusuri, dacă atingeți o persoană sau un obiect care poartă virusul și apoi vă atingeți gura sau nasul, ați putea dezvolta infecția. Acest lucru apare cel mai frecvent din cauza faptului că igiena mainilor nu este facuta corespunzator dupa folosirea toaletei sau dupa schimbarea scutecului bebelusului.
Sugarii și copiii cu vârsta sub 3 ani prezintă cel mai mare risc de infecție cu rotavirus. Parintii sunt sfatuiti sa ia in considerare aplicarea unor măsuri de precauție suplimentare în timpul lunilor de iarnă și primăvară, deoarece in aceasta perioada apar mai multe infecții.
Virusul poate rămâne, de asemenea, pe suprafețe câteva zile după ce o persoană infectată le atinge. Acesta este motivul pentru care este important să dezinfectați frecvent toate suprafețele obișnuite din casa dvs., mai ales dacă un membru al familiei dvs. are rotavirus.
Tratament
Nu există medicamente sau tratamente care să produca dispariția rotavirusului, medicamentele recomandate, antivirale si/sau antidiareice sunt prescrise cu scopul de a ameliora simptomele. Antibioticele nu sunt indicate in tratarea virusului.
În ceea ce privește tratamentul, obiectivul principal este ca pacientul sa rămâna hidratat pana cand virusul iese din organism. Câteva sfaturi utile pentru parinti:
- administrati multe lichide.
- gatiti supe pe baza de rosii
- administrati copiilor lichide (sau saruri) cu electroliți
- consumați/ administrati alimente blande, (pâine prăjită)
- evitați alimentele zaharoase sau grase, deoarece acestea pot agrava diareea.
Dacă copilul dumneavoastră prezintă următoarele simptome, adresați-vă medicului dumneavoastră:
- vărsături constante
- diaree frecventă timp de 24 de ore sau mai mult
- incapacitatea de a menține lichidele scăzute
- febră de 38 ° C sau mai mare
Ar trebui să sunați la 112 sau să solicitați asistență medicală de urgență în cazul în care copilul dumneavoastră manifesta o stare neobisnuit de calm si/sau nu reactioneaza la nimic (semne de letargie).
Spitalizarea este necesară numai pentru infecțiile care au provocat deshidratare severă. *Atentie – netratarea corespunzatoare a deshidratarii poate cauza decesul pacientului. Este vital sa luati masuri!*
Vaccinul
De la introducerea vaccinului, spitalizările și decesele cauzate de rotavirus au scăzut semnificativ.
Puteți ajuta la prevenirea rotavirusului și a complicațiilor acestuia, asigurându-vă că vaccinati copilul conform schemei de tratament elaborate de autoritati.Variantele de vaccinuri pentru rotavirus sunt orale, ceea ce înseamnă că sunt administrate pe gura, nu prin injectare.
Deși vaccinul cu rotavirus previne aproape toate cazurile severe de infecție, niciun vaccin nu este 100% eficient. Puteți discuta cu medicul pediatru despre riscurile față de beneficiile acestui tip de vaccin și dacă este cea mai bună măsură de preventie pentru copilul dumneavoastră.
Bebelușii cu imunodeficiență severă sau anumite boli grave nu ar trebui să faca vaccinul, insa aceasta decizie ramane la alegerea parintilor, sub indrumarea medicului specialist.
Efectele secundare, rare, ale vaccinului includ:
- diaree
- febră
- iritabilitate
- invaginatie intestinala (foarte rar)
Deshidratarea severă este o complicație gravă a rotavirusului. Este, de asemenea, cea mai frecventă cauză a deceselor legate de rotavirus la nivel mondial. Copiii sunt cei mai sensibili.
Ar trebui să vă adresați medicului pediatru dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome de rotavirus pentru a preveni complicațiile.
Vaccinările sunt cel mai bun mod de a preveni rotavirusul, în special la copiii mici. De asemenea, puteți ajuta la prevenirea răspândirii infecției prin spălarea frecventă a mâinilor, mai ales înainte de a mânca.
Sursa – https://www.healthline.com
Lasă un răspuns