Rămâneți (sau începeți sa fiți) activi: știți deja ca exercițiile fizice ajuta inima sa rămână sănătoasă, însă acestea fac adevărate minuni si pentru plămâni. Pot chiar sa îmbunătățească starea unor pacienți cu afecțiuni cronice ale plămânilor. Daca nu sunteți genul care merge la sala de gimnastica, puteți apela la ajutorul specialiștilor, frecventând o sala de recuperare, cu ajutor specializat, precum cea din secția de BFT din cadrul Dentirad Hospital.
Nu (mai) fumați! Fumul din țigară poate inflama si îngusta căile respiratorii, provocând o respirație îngreunata. Poate irita plămânii si poate duce la apariția “tusei fumătorului”. Cu timpul, fumul distruge țesuturile, fiind factorul declasator numărul 1 in apariția cancerului de plămâni si principala cauza a declanșării bolii pulmonare obstructive cronica, afecțiune ce distruge saculetii de aer care procesează oxigenul in si din plămâni.
Verificați daca in locuința dumneavoastră exista urme de Radon (gaz radioactiv provenit in urma dezintegrării uraniului). Nu puteți sa il mirosiți, sa il simțiți sau sa il vedeți însă este factorul declanșator clasat pe locul 2 in privința bolilor de plămâni. Ajunge in pereții clădirilor prin crăpături , găuri in pereți sau in podele si pe canalul firelor de electricitate si/sau țevi. Particule radioactive deteriorează plămânii atunci când sunt introduse in corp prin înghițire sau inhalare.
Curățați-va mochetele/covoarele: este indicat sa aspirați covoarele de 3 ori pe săptămâna si sa le curățați chimic cel puțin o data pe an. Acestea pot ascunde mucegai, rămășite uscate de insecte, acarieni, murdărie si praf care pot ajunge in aer, si mai apoi in plămânii dumneavoastră.
Acordați atenție electronicelor din casa si respectați termenele de mentenanța emise de producători. Efectuați reviziile la centralele termice, alimentarea cu gaz a cuptoarelor , aragazelor sau încălzitoarelor, curățați frecvent filtrele aparatelor de aer condiționat sau a celor de curățare a aerului, a umidificatoarelor sau aparatelor de aromoterapie. Toate acestea pot acumula substanțe care pot dauna plamanilor atunci când sunt inhalate.
Rămâneți hidratați, consumați suficienta apa: in interiorul plămânului exista un înveliș subțire de mucus. Atunci când bem suficientă apa, acest înveliș rămâne subțire, ceea ce ajuta plămânii sa își îndeplinească funcțiile in siguranța. In cazul pacienților cu afecțiuni pulmonare sau atunci când apare deshidratarea, acest înveliș se îngroașă, cauzând constricția plămânului si prin urmare, împiedicându-l sa funcționeze in limitele normale.
Spălați-va des pe mâini: infecțiile care se răspândesc pe calea aerului pot ajunge si in plămâni si pot provoca afecțiuni destul de grave. Puteți evita asta, protejându-va pe voi si pe cei din jurul vostru de microbii si viruși transmiși. Spălați-va des pe mâini cu apa si săpun, periați-va dinții de cel puțin 2 ori pe zi si mergeți regulat la stomatolog. Asigurați-va ca rămâneți acasă si nu mergeți la scoală sau la birou atunci când prezentați simptomele unei infecții sau răceli, si mergeți la medicul dumneavoastră pentru tratament.
Lasă un răspuns