Da! Atunci cand avem grija cu ce o ”imbunatatim”:)
Este salata o alegere culinara sănătoasă, de fiecare data?
Răspunsul la aceasta întrebare depinde (aproape integral) de ceea ce adăugam peste legumele din salata.
Topingurile corespunzătoare pentru salate, pot reprezenta completarea unei mese cu vitamine, minerale, proteine, carbohidrați ‘’permiși’’ si grăsimi sănătoase.
Însă anumite tipuri de sosuri pot adaugă extra calorii, grăsimi, sare si zahar.
Atât timp cat reușim sa facem alegerile corecte in ceea ce privește dressingul salata rămâne întotdeauna o opțiune corecta si sănătoasă in alimentație.
Deși au un gust foarte bun, sosurile cremoase pentru salata, sunt cele mai rele.
Sosurile precum maioneza, maioneza cu usturoi, sosuri pe baza de brânză sunt încărcate caloric, conțin grăsimi saturate nesănătoase si sodiu.
Adăugarea a 2 lingurițe de sos pe baza de brânză, de exemplu, încarcă salata cu aproximativ 150 de calorii si mai mult de 15 grame de grăsime.
Știm bine ca atunci când alegem sa ne ‘’îmbunătățim’’ salata , nu ne oprim la 2 lingurițe, astfel ca ajungem sa consumam mai multe calorii si grăsimi dintr-o astfel de salata decât in cazul unui burger acompaniat de o porție de cartofi prăjiți.
Următoarea alegere este sa optam pentru sosuri ‘’light’’ sau ‘’fat-free’’, nu-i așa?
Chiar daca pare o alegere inteligenta, hai sa ne gândim puțin! Pentru a crea aroma/savoarea care ne place atât de mult, producătorii utilizează cantități extra de zahar si sodiu.
Grăsimea face salatele mai gustoase si mai sănătoase. Organismul nostru are nevoie de un aport zilnic de vitamine (A, D, E si K).
Cea mai buna varianta: folosiți ulei si oțet.
Preparați propriul sos si fiți siguri ca nu va încărcați salata cu calorii si carbohidrați nesănătoși.
Începeți cu uleiul de măsline care este încărcat de grăsimi nesaturate sănătoase, stropiți cu oțet balsamic, oțet roșu sau suc (proaspăt) de lămâie. Puteți , de asemenea, sa adăugați putina miere sau muștar Dijon, pentru extra arome, urmate de sare si piper negru.
Atunci când suntem atenți si la sănătate, nu numai la calorii, trebuie sa știm ca o salata doar din legume nu este suficient de sățioasa.
Nu ne oferă toți nutriții de care avem nevoie si la finalul zilei, sporește si cantitatea de alimente ingerate.
Alegerea corecta: adăugați peste sau carne slaba (pui, curcan) in salata pentru extra proteine (ajuta la ‘’păcălirea’’ foamei). (cele mai populare alegeri sunt pieptul de pui, creveți sau somon, fripte sau fierte, NU prăjite)
Nu este întotdeauna simplu sa alegem mâncarea sănătoasă si ai exista si momente când ‘’trișam’’ dar este bine sa fim atenți, atât din punct de vedere al siluetei cat si al sănătății.
Lasă un răspuns