Care este perioada de incubație pentru Coronavirus?
Coronavirusul este un tip de virus care provoacă afecțiuni respiratorii (si nu numai) in rândul oamenilor si al animalelor. In 2019, un nou tip de Coronavirus, numit SARS-CoV-2, a apărut in WUHAN, China si s-a răspândit rapid la nivel mondial.
Boala cauzata de infectarea cu noul coronavirus se numește COVID19.
La fel ca la majoritatea virusurilor. Perioada de incubație a SARS-CoV-2, poate varia de la o persoana la alta. Va invitam sa descoperiți mai jos cat ar putea sa dureze de la infectare pana la apariția simptomelor si, in caz ca bănuiți ca sunteți infectat, ce ar trebui sa faceți
Perioada de incubație – aceasta se definește ca fiind perioada de timp scursa de la momentul in care am contractat virusul, pana la apariția simptomelor. In contextual actual, conform comunicatelor OMS, perioada de incubație pentru noul tip de virus este de aproximativ 2 pana la 14 zile, după expunerea la virus. Prin urmare, daca ați avut contact direct cu o persoana infectata, poate dura pana la 14zile ca boala sa se instaleze, însă boala poate apărarea si fără simptome in unele cazuri, de aceea este indicat sa urmați sfaturile autorităților (Ancheta epidemiologica) si sa efectuați un test de confirmare, RT PCR sau un test rapid.
Conform unui raport recent, un procent mai mare de 97 dintre persoanele care au contractat SARS-Cov-2, dezvolta simptome in aproximativ 11,5 zile de la expunere. Perioada medie de incubație pare sa fie in jur de 5 zile. Aceste estimări însă se modifica de la o zi la alta, la fel cum pare sa se modifice si noul virus, conform oamenilor de știința. Pentru majoritatea indivizilor, simptomele se instalează cu intensități reduse, crescând treptat spre medii si foarte intense, pana la amenințarea vieților pacienților, in funcție de organismul si afecțiunile medicale pre-existente ale fiecărui ins testat pozitiv cu SARS-COV-2.
Cum se transmite – noul coronavirus se transmite de la persoana la persoana, prin contact direct, prin picăturile infectate rezultate din strănut/vorbire/tuse. Acest virus este extrem de contagios, astfel ca, se răspândește ușor de la o persoana infectata la alta. Conform ultimei raportări a OMS, persoanele care prezinta simptome, prezinta si un grad de risc mai mare de răspândire a virusului, fata de indivizii testate pozitiv care nu dezvolta simptome. Transmiterea este de asemenea posibila si prin atingerea unor suprafețe comune contaminate. (mânere, butoanele de la lift, telefoane comune din birouri, ușile mijloacelor de transport in comun etc)
Cum putem sa ne protejam? Este foarte important sa respectam toate regulile de protecție impuse de autorități – sa ne spălam des si energic pe mâini, sa purtam masca si sa păstram distanta. Alte acțiuni care ne pot ajuta sa rămânem sănătoși includ:
*rămâneți la cel puțin 3 m distanta de o persoana care prezinta simptome
*evitați grupurile mari de indivizi
*încercați sa nu va atingeți nasul ochii si gura
*nu împărțiți obiectele personale cu alți indivizi (incluzând paharul/cana, ochelarii de soare, balsamul de buze etc)
*dezinfectați-va pe mâini după ce atingeți suprafețe extrem de folosite, precum: butoanele de la ATM, pompele de la benzinarii, cărucioarele de cumpărături
*rămâneți acasă si anunțați medicul imediat ce constatați ca aveți dificultăți in respirație, tușiți sau/si aveți temperatura ridicata.
Reamintim câteva dintre simptomele cele mai des raportate in cazul îmbolnăvirii cu COVID 19. Cu mențiunea ca acestea nu sunt unice si ca se pot modifica de la pacient la pacient: febra, dificultăți in respirație, tuse, oboseala, dureri musculare, congestie si fluide nazale, umflarea gatului, frisoane, dureri de cap, pierderea gustului , pierderea mirosului.
Rămâneți in siguranța, respectați regulile impuse de autorități si contribuiți la întărirea sistemului imunitar. Sănătate!
*surse – healtline.com /pc – alabamaradio
Lasă un răspuns