Ce sunt scurgerile nazale?
Mucusul nazal nu este doar un material enervant in nasul nostru – are de fapt un scop folositor. Împiedică bacteriile, microbii si/sau alte resturi din mediul înconjurător sa pătrundă in organism si sa afecteze plămânii.
In anumite cazuri, ca de exemplu atunci când suntem răciți sau suferim de alergii, mucusul poate curge din nas sau poate aluneca in gat. Atunci când iese din nas, se numește scurgere nazala. (Se mai poate întâlni si sub denumirea de Rinoree.)
Chiar daca poate fi enervanta, scurgerea nazala, este comuna si de cele mai multe ori dispare de la sine. In anumite situații, însă poate fi semnul unei probleme de sănătate nedescoperite, care poate necesita îngrijiri medicale.
Ce cauzează scurgerile nazale?
“Răceala” este cauzata de o infecție virala in gat si nas. Aceasta afecțiune medicala poate fi declanșata de un număr foarte mare de virusuri. Chiar daca simptomele ne pot face sa ne simțim foarte rău, este de obicei, inofensiva si nu are efecte negative pe termen lung asupra organismului.
Gripa este cauzata de un virus care ataca nasul, gatul si plămânii. Tulpinile virusului care declanșează gripa se modifica mereu. Aceasta poate reprezenta un pericol pentru pacienții mai sensibili precum bolnavii cronici, copiii sau persoanele in vârsta, toate aceste categorii, având in comun sistemul imunitar deja slăbit.
Scurgerile nazale reprezintă un simptom comun atât in răceli cat si in cazul gripelor. In momentul in care suferim de una din bolile de mai sus, organismul produce o cantitate mai mare de mucus pentru a prinde si anihila virusul înainte de a ajunge in plămâni sau in alte parți ale corpului. O parte din aceasta cantitate părăsește corpul prin nas.
Scurgerile nazale pot fi declanșate si daca inhalezi, mănânci sau atingi anumite substanțe la cere ești alergic. (alergeni) Printre cei mai comuni alergeni amintim: praf, parul de animale, iarba. Corpul reacționează la aceste substanțe in aceeași maniera ca in cazul unui virus, astfel încât se pot declanșa eliberările nazale.
Sinuzita
Aceasta apare atunci când sinusurile sau căile nazale se inflamează, apar durerile si roșeața. Aceste simptome duc la îngustarea cailor nazale, cauzând dificultăți in respirație si acumularea de mucus, pacientul experimentând senzația de mucus uscat atât in nas cat si in gat. Mucusul asociat cu sinuzita este de consistenta groasa si are de obicei tente verzui sau galbene.
Alte potențiale cauze ale scurgerilor nazale:
- Varicela
- Sarcina
- Deviația de Sept
- Durerile de cap
- Dependenta de substanțe narcotice
- Fumul de țigară
- Aerul uscat
Cum pot fi tratate scurgerile nazale?
Tratamentul recomandat depinde de originea apariției mucusului in exces. In cele mai multe cazuri putem sa acționam prin remedii simple, la indemna oricui, denumite popular “leacuri băbești”, însă in situațiile mai severe, medicul va recomanda un plan de tratament.
Daca secreția nazala este cauzata de răceala sau gripa, opțiunile de tratament sunt limitate, in cele mai multe cazuri, organismul luptând sa se recupereze cu forte proprii. Este recomandat sa bem cat mai multe lichide si sa ne odihnim. Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicala ne pot ajuta sa amelioram simptomele. Daca simptomele sunt mai severe, medicul ne poate prescrie medicamente antivirale, care ne vor ajuta sa scurtam timpul de vindecare.
Remedii pentru acasă: consumul de lichide, utilizarea unui spray nazal salin, folosirea unui umidificator (pentru a umezi aerul din camera), inhalarea aburilor dintr-un recipient cu apa fierbinte (mini-sauna).
Antihistaminicele
Sunt medicamente care pot preveni si trata simptomele alergiilor. Unele antihistaminice pot cauza somnolenta, așa ca este recomandat sa citiți cu atenție prospectul înainte de utilizare. !Aceste pastile pot avea reacții adverse atunci când sunt combinate cu alte medicamente!
Scurgerile nazale nu pot fi prevenite, însă exista o serie de masuri de precauție la îndemâna oricui, pentru a evita infectarea cu virusul ce cauzează gripa sau răceala, evitând in consecința, formarea de mucus in exces: o igiena buna in permanenta, aruncarea șervețelului imediat după ce ne suflam nasul, spălarea si /sau dezinfectarea mâinilor după suflarea nasului si alimentația sănătoasă, bazata pe ingerarea de alimente cu rolul de întărire a sistemului imunitar.
Daca va confruntați cu scurgeri nazale care durează de prea mult timp sau daca faceți parte din categoria pacienților sensibili, nu ezitați sa cereți ajutorul medicului. Echipa Dentirad Hospital va sta la dispoziție pentru consult, tratament si prevenție.
Pentru mai multe detalii si programări apelați 0244 972 sau accesați pagina noastră aici.
Lasă un răspuns