Cumpărături compulsive
Cumpărături scăpate de sub control? Te trezesti ca nu mai reusesti sa-ti acoperi cheltuielile? Pentru unele persoane care sunt deprimate, nu este deloc neobișnuit sa faca cumpărături compulsive – atat în magazine cat si pe internet – persoanele depresive avand falsa impresie ca acestea le servesc drept distragere sau stimulare a stimei de sine. Însă „terapia prin cumparaturi” este un ‘’ tratament’’ de scurtă durată, deoarece nu trateaza cauza care sta la baza depresiei. De asemenea, cumpărăturile necontrolate ar putea reprezenta, episoade maniacale, în afectiunea bipolară.
Consumul de alcool
Aproape o treime dintre persoanele cu depresie majoră abuzează de alcool. Dacă simți că trebuie să bei pentru a face față anxietății și depresiei, este posibil să fii unul dintre ei. Deși alcoolul poate părea că oferă o stare de exaltare , atunci când simti ca esti ‚’’jos’’, aceasta este de fapt un deprimant, astfel încât, consumul exagerat poate face episoadele de depresie mai acute și mai frecvente.
Uitarea
Depresia poate fi unul dintre motivele pentru care vă simți ’’in ceață’’ sau uitati lucruri cotidiene in mod frecvent. Studiile arată că depresia prelungită sau stresul pot crește nivelul de cortizol in organism. Acest lucru poate micșora sau slăbi partea creierului asociată cu memoria și învățarea. Pierderea de memorie legată de depresie pare să fie mai gravă pentru persoanele în vârstă. Vestea bună: tratarea depresiei poate îmbunătăți și problemele de memorie asociate cu aceasta.
Utilizarea excesivă a internetului
Preferați interacțiunile sociale virtuale in defavoarea celor din viața reală? Petreceți perioade excesive de timp pe internet? Acestea pot fi semne de depresie. Studiile au arătat o legătură între nivelurile ridicate de depresie și utilizarea excesivă a internetului. Oamenii care utilizează excesiv internetul tind să-și dedice timpul pornografiei, comunității online și site-urilor de jocuri, care de cele mai multe ori, creează adicții.
Mancare in exces și obezitate
Un studiu realizat de oamenii de știința în 2010, a concluzionat că tinerii adulți care declară că sunt deprimați tind să se îngrașe mai mult în jurul taliei – (risc de boli cardiovasculare). Alte studii au asociat depresia cu consumul alimentar excesiv, în special la persoanele de vârstă mijlocie. Tratarea depresiei poate ajuta la tratarea acestor probleme, starea de sănătate generala, îmbunătățindu-se considerabil.
Furtul din magazine (cleptomania)
Aproximativ o treime dintre hoți suferă de depresie. Pentru unii oameni care se simt neputincioși și nesemnificativi din cauza depresiei ’’colectarea de obiecte’’ din magazine oferă sentimentul de putere și importanță. De asemenea, poate oferi o falsa impresie de contracarare a depresiei. Pentru persoanele care fura pentru că sunt deprimate, aceste false sentimente sunt mai importante decât obiectul pe care îl fură.
Dureri de spate
Ai o durere de spate care nu se oprește? Studiile arată că depresia poate fi un factor de risc pentru durerile lombare cronice. Un studiu recent a arătat că până la 42% dintre persoanele cu dureri de spate au suferit de depresie înainte de a sesiza durerea de spate. Cu toate acestea, depresia poate fi adesea ignorată sau nediagnosticată, deoarece oamenii nu o asociază cu durerile. De retinut ca durerile cronice, acutizeaza episoadele depresive.
Comportament sexual riscant
Depresia este asociată cu pierderea libidoului mai frecvent decât cu interesul crescut pentru sex. Dar unii oameni folosesc sexul pentru a face față depresiei sau stresului. Creșterea promiscuității, infidelității, obsesiilor sexuale și comportamentelor cu risc de boli ridicat, cum ar fi sexul neprotejat, toate pot fi semne ale depresiei. De asemenea, poate reflecta probleme cu controlul impulsivității sau poate fi un semn de episod maniacal în tulburarea bipolară. Toate acestea pot avea efecte grave asupra sănătății și a vieții personale.
Emoții exacerbate
Adesea persoanele care sunt deprimate prezintă cantități reduse de expresii emoționale. Alteori, insa, in opozitie arata prea mult. Pot fi brusc iritabile sau explozive; ele pot exprima sentimente exagerate de tristețe, exaltare, deznădejde, îngrijorare sau teamă. Unii sunt prinși într-un sentiment de lipsă de valoare proprie sau un sentiment de vinovăție excesivă si adeseori nejustificata. Indiciul ca cineva suferă este o schimbarea bruscă a comportamentului. Dacă o persoană care este de obicei rezervata cu sentimentele sale devine hiperemotionala, depresia poate fi cauza.
Probleme cu jocurile de noroc/pariuri
Jocurile de noroc te pot face să te simți entuziasmat și revigorat, oferind senzația de nou. Dacă pariați mai mult decât la nivel recreațional, însă se poate sa suferiți de depresie, care poate sa producă dependență de jocuri de noroc. Jucătorii dependenți risca să fie deprimați și să abuzeze de alcool. Mulți dintre aceștia declara că au fost anxioși și deprimați înainte de a începe jocurile de noroc. Indiferent cât de mult câștig le aduce jocul de noroc, acesta nu va aduce si marea recompensa – vindecarea de depresie.
Fumatul
Aveți probleme cu renunțatul la fumat? Depresia dublează riscul de fumat. Fumatul intens – mai mult de un pachet pe zi – și consumul de tutun în decurs de 5 minute de la trezire sunt obiceiuri obișnuite în rândul fumătorilor deprimați, potrivit unor studii. Fumătorii deprimați au șanse mai reduse să renunțe, însă nu le este imposibil. Renunțarea se poate face prin apelarea la programe care utilizează tehnici similare celor utilizate pentru tratarea depresiei, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau medicamentele antidepresive.
Surse – webmd.com
PC – kokiabenhospital.com
Lasă un răspuns