Primul și cel mai important motiv al oboselii este lipsa somnului. Lipsa somnului are un impact negativ asupra sănătății si afectează puterea de concentrare. Adulților le este recomandat un număr de minim 7 ore de somn pe noapte. Pentru a adormi mai ușor, asigurați-va ca îndepărtați toate sursele electronice din dormitor – laptopul, telefonul mobil, televizorul si/sau alte aparate conectate la tentantul internet. Daca după acest experiment încă aveți dificultăți, cereți ajutorul unui specialist, este posibil sa suferiți de o afecțiune a somnului.
O a 2-a cauza a oboselii o reprezintă apneea in timpul somnului. Unii oameni considera ca dorm suficient si totuși ,sunt in permanenta obosiți. Este posibil ca aceștia sa sufere de apnee in somn. Aceasta afecțiune oprește respirația in timpul nopții in episoade foarte scurte dar destul de dese. De fiecare data, însă, individul este trezit din somn, fără sa fie conștient, drept urmare, deși va petreceți 8 ore in pat, sunteți privați de somn. Primele sfaturi ale specialiștilor in cazurile de apnee ? Se recomanda slăbirea si renunțatul la fumat, acolo unde este cazul.
A 3-a cauza a oboselii este ca nu ne alimentam suficient sau ne alimentam necorespunzător. Fie ca mâncam prea puțin sau consumam alimente interzise, ambele situații cauzează probleme. O dieta echilibrata ajuta la menținerea unui nivel normal de zahar in sânge, ceea ce ajuta la evitarea senzației de ‘’leșin’’, senzație care se instalează in corp atunci când nivelul de zahar scade. Sfatul specialiștilor este sa consumați in fiecare dimineața alimente care conțin proteine si carbohidrați complecși, de exemplu oua si pâine prăjita.
Pacienții anemici se confrunta, de asemenea, cu oboseala permanenta, iar aceasta afecțiune este întâlnită cel mai des in rândul femeilor. Sângerările menstruale din timpul ciclului pot cauza deficiente de fier, pacienta devenind astfel vulnerabila. Pentru anemia cauzata de lipsa fierului, specialiștii recomanda consumul de suplimente pe baza de fier si/sau al alimentelor cu conținut ridicat de fier.
O alta cauza a oboselii permanente o reprezintă depresia. Chiar daca majoritatea oamenilor se gândesc la depresie ca fiind o afecțiune ce vizează emoțiile si psihicul, aceasta are si simptome fizice, precum oboseala, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare. Daca va confruntați cu astfel de simptome, cereți ajutorul specialiștilor. Depresia se tratează cu succes, atât prin terapie cat si prin medicamentație.
Supradoza de cafeina reprezintă, de asemenea, un factor declanșator al oboselii. Deși in doze moderate cafeina poate îmbunătăți puterea de concentrare, atunci când este depășita cantitatea recomandata, se produc dereglări ale tensiunii arteriale, ale pulsului si, in anumite cazuri, intervine oboseala. Sfatul specialiștilor este sa reduceți gradual cantitatea de cafea, ceai, ciocolata sau medicamente care conțin cofeina. Reducerea trebuie sa se facă treptat, pentru a se evita sevrajul, ce poate provoca chiar oboseala cronica.
Alte afecțiuni asociate cu oboseala, pot fi diabetul, infecțiile urinare, deshidratarea, bolile cardiovasculare, intolerantele alimentare. Atunci când va confruntați cu senzația de oboseala si cu insomniile frecvente, nu ezitați sa cereți sfatul medicului specialist. Împreună veți putea găsi cea mai buna soluție pentru problemele dumneavoastră. Pentru detalii si programări apelați 0244 972. Sănătate!
Lasă un răspuns