Te confrunți și tu cu senzația enervantă de foame permanentă? Uite mai jos câteva motive pentru care apare!
E de la ceva ce tocmai ai mâncat?
Acel dulce care părea prea bun ca sa nu-l mânaci? Însă acum vrei altceva. Gustoase pe moment, băuturile carbogazoase dulci, bomboanele sau produsele de patiserie, nu iți vor da energie pe termen lung, astfel încât, in scurt timp după ce le consumi, constați ca ti-e foame din nou. O alegere mai buna: orice care conține fibre, cereale integrale, fructe sau legume, grăsimi sănătoase (somon, nuci, avocado) precum si proteine (oua, fasole, pui la grătar)
Ești stresat?
La început corpul tău stârnește foamea cu hormonul numit “adrenalina”, însă daca ești in permanenta stresat si îngrijorat, sistemul tău imunitar eliberează un alt hormon, numit cortizon. Acesta din urma te poate face sa iți dorești sa mănânci (sau chiar sa o faci) tot ce-ti iese in cale. Când te eliberezi de stres, nivelul de cortizon scade, iar apetitul tău, revine la normal.
Iți este sete
Câteodată când ai impresia ca trebuie sa mănânci ceva, ești de fapt deshidratat. Așa ca încearcă mai întâi sa bei niște apa. Încă ti-e foame? Asta înseamnă ca ai nevoie totuși sa mănânci ceva. Si pentru ca ai băut totuși apa înainte, vei evita cu siguranță surplusul de mâncare, mulțumindu-te cu o porție mai mica.
Iți “îngroși” nivelul zaharului din sânge
Atunci când consumi dulciuri sau carbohidrați simpli, precum gogoși, foietaje sau sucuri acidulate, iți încarci sistemul cu cantități mari de zahar dintr-o data. Corpul tău eliberează un alt hormon, numit insulina, care iți ajuta celulele sa transforme zaharul in “combustibil” sau sa îl depoziteze pentru mai târziu. Dar acel surplus de zahar, cauzează un exces de producție de insulina, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahar din sânge, si apariția senzației de foame.
E posibil sa suferi de diabet
Aceasta afecțiune medicala se traduce prin faptul ca organismul tău are probleme cu energia. Senzația de foame poate apărea deoarece corpul tău, crede ca are nevoie de “combustibil” pentru a funcționa normal. Însă problema reala este ca nu reușești sa transformi mâncarea in energie. Termenul medical folosit de specialist pentru senzația continua de foame este “Polifagia” si adeseori poate reprezenta un simptom al diabetului. Alte simptome pot fi pierderea in greutate, senzația de oboseala si nevoia de a merge mai des la toaleta pentru a urina. Daca va confruntați cu aceste simptome, nu amânați întâlnirea cu un doctor specialist.
Ai un nivel scăzut de zahar in sânge
Medicii îl numesc “hipoglicemie”. Înseamnă ca nu exista suficienta energie sau glucoza in sânge ceea ce te poate face sa te simți obosit, slăbit si amețit. Aceasta condiție medicala apare atunci când nu mănânci pentru câteva ore sau chiar o zi. De obicei specialiștii recomanda sa se consume carbohidrați. In funcție de starea de sănătate e posibil sa se impună o dieta mai bogata sau ca cea existenta sa fie puțin modificata.
Mănânci prea repede
Atunci când ai o “foame de lup” si înfuleci imediat porția, corpul tău nu are timp sa își dea seama ca a fost alimentat si ca este satul. Daca mănânci încet, apar si satisfacțiile: savurezi gustul felului respectiv si mănânci mai puțin. Câteva trucuri care te vor ajuta sa te concentrezi: mușcă porții mai mici, mesteca bine si savurează fiecare înghițitură. Așteaptă aproximativ 20 de minute pentru a afirma daca iți mai este foame sau nu. Daca urmezi aceste sfaturi, senzația de sațietate va apărea la sfârșitul celor 20 de minute sau chiar înainte de a termina tot ce ti-ai propus sa consumi. Oamenii de știința au legat nivelul de sațietate obținut si de felul de mâncare consumat. De exemplu, o porție de cartofi copți sunt mult mai “sățioși” decât aceeași porție de cartofi prăjiți. Si mult mai sănătoși.
Atunci când vezi sau mirosi ceva ce pare gustos
Poate este vorba de o reclama la înghețată, poate treci in drum spre serviciu pe lângă o tonetă de gogoși calde, sau poate colegul tău mănâncă “salamul de biscuiți” pe care si l-a adus de acasă. Toate aceste tentații te pot face sa crezi ca ti-e foame si ca ai avea nevoie sa consumi ceva, de preferat dulce si/sau nesănătos. De cele mai multe ori, decizia de a manca tine de ambiția fiecărei persoane, neputând fi controlat de medici. (cu excepția bolnavilor cronici, in cazul cărora se impun restricții alimentare)
Consumul alimentelor cu rol de consolare
In momentele in care te simți supărat, plictisit, trist sau deprimat, apelezi la mâncare, in speranța ca te va face sa te simți mai bine. Daca nu iți este cu adevărat foame, încearcă sa înlocuiești mâncarea cu o activitate care iți va face plăcere si te va scoate din starea respectivă: citește o carte, asculta muzica, vizionează un film, ieși la o plimbare in parc. Daca însă starea de melancolie/tristețe persista, o vizita la medicul specialist se impune. In urma analizelor, acesta va hotărî daca este necesara urmarea unui tratament medicamentos sau este nevoie doar de terapie emoțională.
Pentru orice întrebări de natură medicală, analize de rutina sau controale specializate, echipa de medici Dentirad Hospital, va sta la dispoziție. Pentru detalii sau programări, apelați 0244 972 sau accesați pagina noastră de internet aici.
Lasă un răspuns