Înainte sa presupunem de ce ne este mereu sete, este important sa știm daca ne confruntam cu sete excesiva- in termeni medicali – polidipsie- , cu sindromul gurii uscate sau chiar cu amândouă. Stabilirea acestui lucru ne va ajuta sa dozam corect aportul de apa.
Atât polidipsia cat si “gura uscata” manifesta asupra , nevoia de a bea apa (sete permanenta), fără ca aceasta sa dispară, indiferent de cantitatea consumata.
„Gura uscata” se instalează atunci când glandele salivare nu produc suficienta cantitate de saliva încât sa mențină gura umeda. Acest lucru poate transforma buzele, gura, gatul si limba in parți uscate si lipicioase.
Diabetul- este cea mai comuna cauza de sete in exces, din cauza nivelului mărit de zahar din sânge. Atunci când rinichii termina de filtrat zaharul din sânge, glucoza “cernuta”, ajunge in urina, luând cu ea , însă si alte fluide din țesut. Acest lucru duce la nevoia pacientului de a merge mai des la toaleta, astfel corpul deshidratându-se, si in final, cauzând setea in exces. Aceasta este un prim simptom tipic al diabetului.
Fibroza chistica – poate afecta nu numai sistemul respirator, ci si tactul gastrointestinal. Poate cauza aceleași simptome precum nivelul de zahar crescut: setea in exces. Alte simptome pot include constipație, stagnarea sau scăderea in greutate, scaune in cantități mari si cu textura uleioasa.
Anemia – atunci când corpul nostru nu are un număr suficient de celule roșii, fie pentru ca exista un deficit in producție, fie pentru ca un număr prea mare este pierdut sau distrus de organism, ne confruntam cu anemia. Setea in exces este un simptom al anemiei, împreuna cu amețeli, leșin, puls mărit si/sau crampe musculare.
Sindromul Cushing sau Hipercorticismul – apare atunci când organismul produce sau este alimentat cu prea mult cortisol. Pe lângă setea in exces, restul simptomelor pot fi – apariția unei “cocoașe” intre umeri, îngrășarea, “fata rotunda”, vergeturi de culoare maronie sau violet la nivelul pielii.
Graviditatea – cantitatea „extra” de sânge ce traversează corpul mamei in perioada sarcinii, produce nevoia acesteia de a merge mai des la toaletă, astfel pierzând din hidratarea, si confruntându-se cu senzația permanenta de sete.
Fumatul – tutunul poate afecta modul in care corpul produce saliva. Aceasta produce senzația de sete si duce la apariția gurii uscate. Fumatul transforma consistenta salivei intra-una mai groasa, mai puțin hidratanta pentru gura.
Apariția senzației de sete poate avea mai multe cauze, astfel ca, este bine sa mergeți la medic daca va confruntați cu una sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus.
Lasă un răspuns