Daca vi se întâmplă să simțiți amorțeală, furnicături sau că pierdeți controlul mâinii, gândiți-vă să vă întrebați doctorul despre Sindromul de Tunel Carpian.(STC)
STC este cauzat de presiunea aplicată pe nervul median, care se întinde pe toată lungimea brațului, traversează printr-un “pasaj” la încheietura mâinii –numit Tunelul Carpian– și se termină in palmă. Nervul Median controlează mișcările și capacitatea de a simți a Policelui (degetul mare), si de asemenea controlează mișcarea tuturor degetelor de la mana, cu excepția celui mic.
Sindromul de Tunel Carpian apare când tunelul se îngustează, cel mai adesea din cauza umflăturilor. In general, pacienții nu realizează ce cauzează această îngustare, însă se poate întâmplă din mai multe cauze:
- Mișcări repetitive, precum tastatul sau alte mișcări ale încheieturii pe care le faceți regulat. Acest lucru se întâmplă mai des in cazul mișcărilor in care palma este poziționată mai jos decât încheietura.
- Anumite afecțiuni medicale pot declanșa STC: hipotiroidismul, obezitatea, artrita reumatoida sau diabetul.
- In perioada sarcinii.
Daca suferiți de Sindromul de Tunel Carpian si nu îl tratați corespunzător, simptomele pot dura perioade foarte îndelungate si se pot înrăutăți. In unele cazuri pot dispărea si pot reapare in anumite intervale de timp. Ca in cazul oricărei boli, cu cat este diagnosticat mai repede, cu atât este mai ușor de tratat.
Care sunt simptomele?
Este posibil sa experimentați “arsuri” sau amorțeală cu mâncărime in palma si in mana, la fel si in degetul mare, arătător sau mijlociu. Veți observa, in prima faza, o stare de “adormire” si amorțire a degetelor la lăsarea serii, cauzată de relaxarea mâinii in lipsa activităților din timpul nopții si/sau adoptarea poziției de somn.
Dimineața există posibilitatea să simțiți furnicături si amorțirea palmei care sa urce pe întreg brațul, până la umăr.
Ce se poate întâmpla in cazurile mai severe?
Pe măsură ce sindromul devine mai sever, veți observa scăderea capacitații de prindere, acest fapt fiind cauzat de îngustarea mușchilor din palma. In acest caz, durerile si crampele musculare vor deveni acute.
Nervul Median începe sa-si piardă din funcții, fiind iritat de presiunea (îngustarea) exercitată asupra lui, ceea ce duce la : încetinirea impulsurilor nervoase, ușoară paralizare a degetelor, pierderea puterii și a coordonării , in special pierderea capacitații de prindere a degetului mare.
Pacienții pot ajunge să aibă deteriorări permanente ale mușchilor si pot rămâne fără funcționalitatea mâinii. Nu este recomandat sa amânați vizita la medicul specialist.
Pacienți cu factor de risc mai ridicat:
Persoanele obeze, diagnosticații cu hipotiroidism, diabeticii, femeile însărcinate, persoanele care au suferit un accident.
Femeile, in general, sunt mai predispuse la acest sindrom din cauza faptului că au tunelul carpian mai mic decât bărbații. In cazul in care sindromul vine odată cu sarcina, acesta va dispărea la câteva luni după naștere.
Persoanele cu anumite locuri de munca ce implica mișcări repetitive ale brațelor vreme îndelungată, pot crește șansele de apariție a acestui sindrom: muncitorii de pe linia de asamblare, croitorii, patiserii, casierii, stiliștii, muzicienii.
Conștientizarea si corectarea poziției încheieturii in timpul activităților cotidiene, poate ajuta la evitarea apariției STC.
In cazul in care ați fost diagnosticat, in cadrul secției de Recuperare Medicala de la Dentirad Hospital, echipa de medici si kinetoterapeuti, vă va ajuta să îndepărtați simptomele si durerea, printr-o serie de exerciții, folosirea unor benzi sau mânuși care să vă fixeze mâna in anumite poziții, mai ales in timpul nopții, in unele cazuri vor fi prescrise medicamente anti-inflamatorii.
Daca vă regăsiți in simptomele descrise mai sus, nu ezitați să cereți ajutorul specialiștilor. Diagnosticul stabilit de la debutul bolii, poate să vă scutească de perioade lungi de dureri sau de pierderea funcționalității mâinii.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns