Cardiomiopatia Takotsubo sau Sindromul Inimii Frânte este o afecțiune, a cărei denumire, este inspirata din traducerea in japoneza a „capcanei pentru caracatițe”. Însă denumirea acestei boli nu este singurul lucru neobișnuit: de exemplu, acest sindrom afectează, in proporție de pana la 99%, exclusiv femeile.
Ani întregi de studii si cercetări efectuate de specialiști din întreaga lume, au demonstrat, ca, in ceea ce privește inima si afecțiunile acesteia, sexul pacientului contează. Un exemplu relevant este aceasta boala temporara, cunoscuta sub denumirea de cardiomiopatie takosubo, semnalata pentru prima data in 1990 in Japonia.
Mai mult de 90% din cazuri au fost înregistrate la femei. De cele mai multe ori, aceasta condiție medicala, apare la persoanele perfect sănătoase si care nu au un istoric de boli cardiologice in familie. Din fericire, daca este tratata la timp, aceasta boala este reversibila, pacienții recuperându-se complet si fără a rămâne cu urmări pe termen lung in ceea ce privește sănătatea inimii.
Care sunt caracteristicile acestui sindrom?
Durere in piept si dificultate in respirație, ca urmare imediata a unui stres psihic sau emoțional
Grafic EKG anormal, care seamănă cu cel al unui infarct
Nu exista semne ale unei obstrucții coronariene
Umflarea ventricului stâng
Recuperarea durează in jur de o luna
Ce este, de fapt, acest sindrom?
Cardiomiopatia de stres, Takotsubo sau Sindromul Inimii Frânte înseamnă slăbirea ventricului stâng, camera principala de pompare a inimii, in general ca rezultat al unui stres emoțional puternic, cauzat de primirea unui diagnostic înfricoșător, de pierderea unei persoane dragi, sau chiar a unui animal de companie, in urma unui accident sau a unei sperieturi puternice. In lumea medicala, aceasta condiție mai este numita si Cardiomiopatie de stres indus, având ca principale simptome apariția durerii in piept si îngreunarea respirației.
Printre elementele de stres puternice ce pot cauza aceasta afecțiune menționam: episoade severe de durere, violenta domestica, scăderea brusca a tensiunii, criza astmatica, pierdere neașteptata fizica, sentimentala sau materiala, încăpățânarea in susținerea unui argument, frica intensa, trac, emoția susținerii unei prezentări in fata unui public, o petrecere surpriza sau o altfel de surpriza cu încărcătură emoțională puternica.
Nu este cunoscuta metoda de apariție exacta a acestei boli, însă specialiștii presupun ca eliberarea in cascada a hormonului de stres – precum adrenalina- într-o perioada foarte scurta, “împietresc” inima, provocând schimbări in mușchii si celulele inimii, si in țesutul coronarian, schimbări care împiedică funcționarea corecta a ventricului stâng. Ceea ce este “special” la aceasta condiție medicala, este faptul ca, atunci când se intervine in timp util, pacientul își revine integral, ulterior, modificările aduse de cardiomiopatie, dispărând complet.
Chiar daca nu întotdeauna situațiile stresante pot fi evitate, încercați sa aveți grija de inima dumneavoastră si, pe cat posibil, sa o protejați. Starea pozitiva si acțiunile care nu implica schimbări drastice din punct de vedere sentimental si emoțional, sunt întotdeauna mai prietenoase cu inima si psihicul fiecăruia dintre noi.
Pentru o consultație de specialitate, echipa de medici Dentirad Hospital va sta la dispoziție. Este întotdeauna recomandat sa parcurgeți, din când in când, un set complet de analize si investigații, tocmai pentru a evita șocurile puternice .
Pentru relații si programări apelați 0244 972 sau accesați pagina noastră aici.
Lasă un răspuns