Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) este o afecțiune medicală ce produce un dezechilibru hormonal in randul femeilor.
Pacientele cu SOP produc hormoni masculini in cantități mai mari decât cele aflate in limita normalului. Acest dezechilibru hormonal duce la dispariția ciclului menstrual și scade șansele ca purtătoarea să rămână însărcinată.
SOP este responsabil și pentru apariția părului nedorit, precum cel de pe față, in același timp cauzand insa pierderea părului din cap (chelirea). Pe termen lung poate cauza apariția unor boli precum diabetul și bolile cardiovasculare.
Printre tratamentele uzuale se întâlnesc anticoncepționalele și medicamentele pentru diabet, pentru echilibrarea hormonilor si îmbunătățirea simptomelor.
SOP este o problemă de cauză hormonală ce se instalează la femei încă din pubertate (14-15 ani). Multe femei au această problemă fără însă a fi diagnosticate, un studiu recent demonstrând ca un procent de 70% din femeile testate erau purtătoare ale acestei boli, însă nu știau. SOP afectează ovarele – organele de reproducere care sunt responsabile cu fabricarea de estrogen si progesteron – hormonii care reglează ciclul menstrual. Ovarele produc, in mod normal, si o cantitate mica de hormoni masculini, numiți androgeni. Organele de reproducere eliberează ovule pentru a fi fertilizate de sperma bărbaților. Eliberarea unui ovul in fiecare luna, se numește ovulație.
SOP este un sindrom sau un grup de simptome care afectează ovarele și, in consecință, ovulația.
Caracteristicile SOP sunt:
- Chisturile ovariene
- Nivelul crescut de hormoni masculini
- Ciclu menstrual neregulat sau lipsa acestuia
Alte simptome relatate de paciente: dureri de cap, apariția parului in zone neobișnuite (față, piept, abdomen, spate), acnee, îngrășare – până la obezitate, apariția unor pete de culoare mai închisă la nivelul pielii .
In SOP mici săculețe (chisturi) pline cu fluid cresc in interiorul ovarelor. Cuvântul polichistic înseamnă “chisturi multiple”. Aceste chisturi sunt de fapt foliculi, fiecare conținând un ovul nedezvoltat. Aceste ovule nu ajung niciodată suficient de mature încât sa declanșeze ovulația.
Lipsa ovulației alterează nivelul de estrogen, progesteron, FSH si LH. In aceasta situație, nivelul de hormoni feminini este scăzut iar cel al hormonilor masculini, creste, depășind limitele normale. Hormonii masculini întrerup ciclul menstrual, astfel încât, femeile cu SOP, au mai puține menstruații decât in mod obișnuit.
Cauza apariției – Medicii specialiști nu au reușit să determine cu exactitate cauza apariției SOP. Aceștia consideră că nivelul ridicat de hormoni masculini împiedică ovarele să producă suficienți hormoni și să îndeplinească procesul normal al ovulației.
Genetica, rezistența la insulină și inflamațiile sunt factorii de risc cei mai des asociați cu această condiție medicală. Până la 70% din femeile diagnosticate cu SOP, au rezistență la insulină, ceea ce înseamnă ca celulele lor, nu știu sa folosească insulina in mod corespunzător. Atunci când corpul nu primește cantitatea necesară (nefiind procesată corect) solicită o suplimentare, astfel încât, pancreasul eliberează doze si mai mari de insulină, ceea ce are ca rezultat producerea hormonilor masculini in ovare peste limitele normale.
Cum afectează SOP corpul: din cauza nivelului ridicat de hormoni masculini, fertilitatea femeii poate avea de suferit, la fel ca si alte aspect ale sănătății.
Din cauza ovulației neregulate, șansele unei paciente cu SOP de a rămâne însărcinata scad drastic.
Un procent ridicat al femeilor cu aceasta boala, câștigă in greutate pana la obezitate, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, creșterea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului bun (HDL) si creșterea colesterolului rău (LDL).
Probleme de respirație in timpul somnului – apnee in somn – aceasta afecțiune cauzează oprirea respirației in somn, in mod repetat, ceea ce degradează calitatea timpului de odihna.
In timpul ovulației, peretele uterului se regenerează. Daca ovulația nu are loc in mod regulat, țesutul acumulează un strat gros (de celule endometriale) care in timp, poate duce la creșterea riscului de cancer endometrial. Diagnostic din timp, acest tip de cancer poate fi vindecat.
La Dentirad Hospital echipa de medici specialiști îți stă la dispoziție pentru examinare, diagnosticare si îndrumare pentru tratament. Aparatele ultraperformante utilizate de aceștia, precum si laboratorul propriu de analize, susțin echipa in diagnosticarea rapidă, favorizând astfel tratamentul si creând o experiență mai plăcută in timpul consultației. Pe langa terapiile medicale, la Dentirad Hospital, puteti beneficia acum si de o terapie complementara, cu rezultate extraordinare atat asupra aparatului genital cat si a intregului organism, numita Ozonoterapie. Pentru detalii si programari apelati 0244 997.
Lasă un răspuns