Tahicardia este o dereglare a ritmului bătăilor inimii (aritmie) in care inima bate mai tare decât in mod normal când se afla in stare de repaus.
Aceasta creștere de ritm este normala in timpul exercițiilor fizice sau ca răspuns psihologic in situații de stres, trauma sau boala (tahicardie de sinus). Dar in tahicardie, inima bate mai rapid fata de ritmul normal, in camerele de sus sau de jos ale inimii sau ale amândurora, când sunt in repaus.
Ritmul cardiac este controlat prin semnalele electrice trimise de-a lungul țesutului inimii. Tahicardia apare când o anormalitate produce semnale electrice mai rapide care măresc bătăile inimii, care in mod normal sunt in jur de 60 pe minut, pana la 100 de bătăi pe minut.
In anumite cazuri, tahicardia poate sa nu produca complicații sau simptome, însă, lăsata netratata poate întrerupe funcționalitatea normala a inimii si poate conduce la complicații serioase, care includ: cedarea inimii, infarct, oprirea brusca a inimii sau chiar moartea.
Tratamente ca pastilele, procedurile medicale sau operațiile, pot ajuta la controlarea ritmului bătăilor inimii sau la supravegherea altor boli care ar putea conduce la tahicardie.
Exista mai multe tipuri de tahicardie anormala, clasificate in funcție de originea si cauza măririi bătăilor inimii:
Fibrilație atriala – este un ritm cardiac rapid cauzat de impulsuri electrice haotice în camerele superioare ale inimii (atrii). Se produc contracții rapide, necoordonate, slabe, ale atriilor, de obicei rezultând într-un ritm neregulat, rapid al ventriculelor (camerele inferioare ale inimii). Episoadele tahicardice netratate, pot deveni permanente.
Tahicardie supra ventriculară – este o creștere anormala a ritmului bătăilor inimii, cu origine undeva in partea de deasupra ventriculelor. Este cauzata de circuitul anormal al inimii, prezent de obicei la naștere si creează o aglomerare de semnale suprapuse.
Tahicardie ventriculara – este o creștere rapida a bătăilor inimii, cauzata de semnale electrice anormale in camerele inferioare ale inimii (ventricule). Ritmul mărit al vitezei inimii nu permite ventriculelor sa se umple si sa se contracte suficient pentru a pompa sângele necesar in corp.
Fibrilație ventriculara– apare atunci când semnalele haotice forțează ventriculele sa lucreze eronat in loc sa pompeze sânge in corp. Aceasta anormalitate poate fi fatala daca inima nu este readusa la un ritm normal cu ajutorul șocurilor aplicate (defibrilare). De obicei apare in timpul sau după un atac de cord.
Simptomele tahicardiei: dificultate la respirație, creșterea pulsului, palpitații ale inimii (o cursa de bătăi neregulate ale inimii, senzația de “inima sărita din piept”), durere in piept, leșin, amețeala.
In cazul anumitor pacienți care suferă de tahicardie, nu este prezent niciun simptom, afecțiunea fiind descoperita in cadrul unui consult cardiologic de rutina (EKG).
Posibile cauze ale apariției tahicardiei: distrugerea țesutului in urma unei boli de inima, afecțiuni ale semnalelor electrice prezente la naștere (boli de inima congenitale), anemia, exercițiile fizice intense, situații bruște de tensiune emoționala, frica, emoții, tensiunea arteriala crescuta sau scăzută, temperatura, fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul in exces de băuturi cafeinizate, efecte secundare ale anumitor medicamente, consumul de substanțe interzise (cocaina), dezechilibrul electroliților – substanțe minerale necesare pentru conducerea impulsurilor electrice, hipertiroidism.
In anumite situații cauza exacta a tahicardiei rămâne necunoscuta, însă, cel mai important este ca afecțiunea medicala sa fie descoperita si tratata la timp.
La Dentirad Hospital beneficiați de consultații de cardiologie si consultații de chirurgie, efectuate de medici specialiști de la spitale renumite din București.
Pentru relații si programări accesați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns