Ceea ce se întâmplă in lume iți provoacă mâncărimi? Se poate, însă doar la nivel psihic.
Mâncărimile pielii apar mai des in perioada calda a anului. Lunile de vara pot aduce cu ele numeroase “motive” care sa-ti provoace mâncărimi: arsuri solare, mușcături sau înțepături de insecte sau iritații la nivelul ochilor/pielii apărute ca reacții alergice la anumite plante.
Din punct de vedere al supraviețuirii, nu exista o explicație logica pentru care ne scărpinam. Anumite teorii susțin ca animalele se scarpină pentru a scăpa de paraziții din blană sau păr, astfel încât dorința noastră de a ne scărpina poate fi considerată o “exprimare” a instinctului animal.
O altă posibilă explicație este că durerea si mâncărimea sunt administrate de aceeași parte a creierului. Atunci când ne scărpinam, producem suficientă durere încât să ne eliberăm de mâncărime, cel puțin pentru moment. Cu toate acestea, știm foarte bine ca, indiferent de origine, mâncărimile trec mai repede si fără sa lase urme, atunci când nu sunt deranjate de unghiile noastre agresive. Dar cine poate rezista tentației?
Mușcăturile de insecte – activitățile in aer liber din timpul verii, sunt adesea puse sub semnul întrebării din cauza insectelor care ne pot musca sau înțepa. Anumite mușcături, precum cele ale țânțarilor, muștelor sau furnicilor, provoacă in zona pielii umflături, roșeata si bineînțeles apariția mâncărimilor. Spre deosebire de alte cauze, reacția la mușcăturile de insecte se manifesta aproape instantaneu. Toate simptomele enumerate mai sus, sunt produse de histamine, pe care sistemul imunitar le eliberează ca răspuns la alergia obținută. In cele mai multe cazuri, mușcăturile de insecte cauzează reacții moderate, care dispar într-o zi sau doua. Încercați să aplicați loțiuni care se eliberează in farmacii, fără prescripție medicală, pe bază de cortizon sau antihistaminice pentru a calma senzația de mâncărime. Daca poziționați gheață pe mușcătură, aceasta vă va ameliora umflătura iar prin îngheț, se va atenua si nevoia de a va scărpina.
Chiar daca utilizați medicamente achiziționate fără rețetă, vă recomandam sa citiți cu atenție prospectul, pentru a evita orice neplăcere.
Daca in urma unei înțepături vă simtiți gâtul umflat, întâmpinați dificultăți in respirație, deveniți amețiți sau vi se face greață, prezentați-vă cât mai urgent la camera de gardă.
Arsurile solare – o arsură solară reprezintă o leziune a pielii, nu exista îndoială. Chiar dacă se prezintă sub diferite forme: minore sau mai grave, orice modificare de culoare sau textură la nivelul pielii, reprezintă un semn de deteriorare, si trebuie tratată ca atare.
De obicei, arsurile debutează prin înroșirea pielii, apariția unor “bășici” si/sau umflarea zonelor expuse prea mult la razele UVA si UVB. In câteva zile roșeața poate să dispară, lăsând in urmă exfolierea (cojirea) si mâncărimea. Mâncărimea este parte din procesul de vindecare, întrucât pielea deteriorată este înlocuită cu piele nouă.
Ce ajută in cazul arsurilor solare? Un duș rece sau o baie, urmate de hidratare in profunzime, loțiune cu hidrocortizon aplicată in special pe zonele inflamate. In cazul apariției bășicilor, este recomandat sa nu le spargeți.
Evident, cel mai prețios ajutor al vostru, este sa evitați arsurile. Folosiți creme solare cu factor ridicat de protecție de 30 sau 50, limitați expunerile prelungite la plaja, mai ales intre orele 11.00 -15.00. Purtați haine care să vă protejeze, pantaloni si cămăși cu mâneci lungi, din material lejer, deschise la culoare, pălării, șepci sau baticuri pentru a vă proteja si pielea capului si pentru a evita insolațiile.
Cu puțină atenție si fără sa faceți exces la plaja, vara poate sa fie un anotimp perfect, așa cum este ilustrat in cărțile poștale vechi.
Dacă ați citit sfaturile noastre prea târziu sau daca le știați si totuși nu ați ținut cont de ele, echipa de medici specialiști Dentirad Hospital, vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta să treceți mai ușor peste neplăcerile cauzate de inamicii activităților in aer liber pe timpul verii. Iar pentru regenerarea pielii si menținerea aspectului sănătos al acesteia, beneficiați acum de ozonoterapie. Terapia care va ajuta sa rămâneți sănătoși atât la interior cat si la exterior.Aflati mai multe despre aceasta aici.
Pentru relații si programări accesați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns