Platelet – rich plasma –PRP –terapia plasmei bogata in trombocite, folosește proprietățile naturale ale sângelui pentru a repara ligamentele, tendoanele, cartilagiile, mușchii sau chiar oasele.
Deși este considerata încă “tratament experimental” in opoziție cu denumirea de “tratament standard”, terapia cu PRP câștiga din ce in ce mai multa atenție atât din partea doctorilor cat si din partea pacienților, mai ales când vine vorba de tratarea unui număr mare de afecțiuni ortopedice, incluzând osteoartrita. Injecțiile cu PRP sunt cel mai des utilizate pentru osteoartrita genunchiului însă pot fi folosite in toate articulațiile.
In cazul tratamentului pentru osteoartrita cu PRP, medicul injectează “substanța” direct in articulația afectata, scopul acestuia fiind sa reducă durerea, sa îmbunătățească funcțiile articulației, și pe cat posibil sa încetinească sau chiar sa oprească procesul distrugerii cartilajului.
PRP-ul se prepara dintr-o mostra de sânge recoltata de la pacient si centrifugata. (procesul având ca scop eliberarea trombocitelor de celelalte componente ale sângelui). Injecția terapeutica conține plasma cu o concentrație mărita de trombocite.
Ce este plasma? Plasma se refera la lichidul din componenta sângelui: este mediul lichid prin care circula celulele roșii si cele albe (dar si celelalte substanțe din sânge). Plasma este aproape numai apa însă include si nutrienti, glucoza, anticorpi si alte componente.
Ce sunt trombocitele? Exact ca celulele roșii si albe, trombocitele constituie un element formator al sângelui. Pe cont propriu, trombocitele nu au proprietăți de vindecare sau regenerare, ci ele secreta niște substanțe numite “factori de creștere” si alte proteine ce stimulează divizia celulara, încurajează regenerarea țesuturilor si promovează vindecarea. Trombocitele ajuta de asemenea la coagularea sângelui. *o persoana cu număr scăzut de trombocite, va sângera excesiv la o tăietura sau rana deschisa.
Nu exista o regula bine-definita in ceea ce privește terapia plasmei bogata in trombocite, astfel ca o injecție cu PRP poate fi diferita de la un pacient la altul, variația fiind motivata din mai multe considerente:
- Caracteristica pacientului. Compoziția sângelui acestuia (de exemplu numărul trombocitelor) poate fi diferita de la individ la individ.
- Procesarea sângelui. Modul in care sângele pacientului este procesat influențează concentrația de trombocite si celule albe dintr-o injecție.
- Adjuvanții – Medicii pot mari proprietățile de vindecare, adăugând substanțe menite sa amplifice efectele trombocitelor.
Cum acționează terapia cu PRP? Efectele acestei terapii sunt încă obiectul de studiu pentru mulți cercetători însă medicii care utilizează PRP ul pentru tratarea osteoartritei, au observat următoarele:
- Inhiba inflamația si încetinește progresul osteoartritei
- Stimulează formarea de cartilagiu nou
- Mărește producția de lubrifiant natural fluid in articulații, prin urmare, eliberează pacientul de dureri când articulația se mișca.
- Conține proteine care alterează receptorii de durere si reduc senzația de disconfort/ durere a pacientului.
Pe lângă efectele de vindecare, terapia PRP este folosita si in partea de cosmetica si estetica, având succes in tratarea/estomparea linilor fine de la nivelul fetei si gatului, mărirea buzelor, tratarea acneei sau cicatricilor post acneice, stimularea cresterii parului, regenerarea țesuturilor după intervenții chirurgicale, regenerarea gingiei pentru si după implantul dentar.
Terapia PRP este prezenta la Dentirad Hospital pentru tratarea numeroaselor afecțiuni ale pacienților. Pentru un diagnostic corect si pentru a primi tratamentul corespunzător, stabiliți o programare la medicul specialist, apelând numărul unic 0244 972 sau vizitând pagina noastră aici.
Lasă un răspuns