Toxiinfectia alimentara, adesea denumita si „otravirea cu mancare”, apare in urma ingerarii unor alimente contaminate, alterate sau toxice. Cele mai comune simptome ale intoxicatiei alimentare sunt greata, varsaturi si diaree. Chiar daca este o afectiune ce cauzeaza neplaceri destul de serioase, intoxicatia cu alimente este foarte des intalnita. Studiile demonstreaza ca 1 din 6 oameni sufera de aceasta afectiune cel putin o data pe an.
Cauza intoxicatiei o reprezinta dezvoltarea microorganismelor patogene in alimentele ingerate, cel mai des intalnite fiind: bacterii, paraziti, virusi.
Bacteriile –reprezinta cauza predominanta de intoxicatie cu alimente. Cele mai cunoscute bacterii alimentare sunt E. coli si Salmonella, cea din urma fiind “responsabila” de 80% din cazurile prezentate la camera de garda. Campylobacteria si C. botulinum (botulism) sunt doua bacterii mai putin cunoscute in randul pacientilor, insa care ingerate din alimente si ajunse in organism, pot provoca afectiuni foarte severe, pana la letale.
Parazitii – intoxicatia cauzata de paraziti nu este la fel de des intalnita ca si cea cauzata de bacterii, insa parazitii care se raspandesc din alimente, sunt foarte periculosi. Toxoplasma este cel mai intalnit parazit in cazul intoxicatiei alimentare. De obicei, acest parazit “traieste si se dezvolta” in litiera pisicii (cutia, locul special amenajat pentru nevoile pisicii crescuta in casa). Parazitii ajunsi in intestine, pot supravietiui acolo ani intregi fara ca persoana purtatoare sa fie afectata fizic sau sa tradeze simptome specifice. Pentru cei cu un sistem imunitar slabit insa, si pentru femeile insarcinate, instalarea parazitului in organism poate avea efecte secundare destul de serioase (oftalmologice, dermatologice, neurologice).
Virusii – otravirea cu mancare, poate fi de asemenea rezultatul prezentei unui virus. Norovirusul cauzeaza majoritatea infestarilor alimentare ce au la baza un virus, produce neplaceri in organism, dar in foarte putine cazuri ajunge sa fie fatal (in functie de conditiile medicale pre-existente ale pacientului purtator – boli cronice care ii afecteaza capacitatea de lupta importiva virusului etc). Printre numele mai des tratate mai amintim: Rotavirus, Sapovirus si Astrovirus si virusul Hepatitei A, care se poate transmite prin alimente contaminate.
Cum ajung alimentele sa fie contaminate: microorganismele patogene se gasesc pe aproximativ 95% din alimentele ingerate, insa, de cele mai multe ori, prin incalzirea alimentelor (sau gatirea acestora), bacteriile, virusii sau parazitii sunt omorati, lasand astfel alimentele necontaminate. Alimentele crude (raw – negatite) sunt surse “bogate” de intoxicatie alimentara, acestea nefiind trecute prin procesul incalzirii. In cateva cazuri, au existat si pacienti care au fost intoxicati cu virusi sau paraziti existenti in materiile fecale – acest lucru se intampla cand in bucatarie se lucreaza (se gateste) cu o igiena precara, fara ca persoana care gaeste sa se spele/dezinfecteze pe mani dupa ce foloseste toaleta.
Carnea, ouale si produsele lactate sunt cel mai des contaminate alimente, insa la fel de des se poate intampla ca si apa sa fie contaminata cu oraganisme cauzatoare de boli. Alte alimente cu grad ridicat de expunere la bacterii sunt: sushi sau alte produse din peste negatite, sucurile, fructele si legumele consumate nepreparate si/sau nespalate.
Se recomanda intotdeauna spalarea si igienizarea alimentelor inainte de consumarea acestora si stocarea lor in conditii igenice, in caserole sau pungi sigilate, ferite de suprafete cu potential de infestare si in egala masura igienizarea si spalarea mainilor inainte de gatit si inainte de masa.
Persoanele afectate de otravirea cu alimente, nu fac parte dintr-un grup restrans sau cu anumite afectiuni existente, intoxicatia putand afecta pe oricine, majoritatea oamenilor fiind atinsi cel putin o data in viata de un virus sau un parazit. Insa, persoanele cu sistemul imunitar scazut sau cu boli ale sistemului imunitar sunt expuse mai des la captarea de microorganisme patogene din alimente. Femeile insarcinate, de asemenea, sunt considerate mai fragile in rezistenta impusa in fata unor bacterii sau paraziti. Persoanele varstnice si copii, sunt la fel, considerati mai fragili in fata otravirii cu alimnte, deorece sistemul imunitar nu este pregatit sau nu mai are resursele necesare pentru a lupta cu infectia instalata in organism.
Simptomele “otravirii cu alimente” sunt: crampe abdominale, diaree, varsaturi, pierderea poftei de mancare, temperatura usor ridicata, senzatie de slabire a organismului, ameteala, greata, dureri de cap. Dintre simptomele cazurilor foarte severe, amintim: diaree ce pesrista mai mult de 3 zile, temperatura ce ajunge pana la 39 de grade Celsius, dificultate in vorbire si afectarea vederii, semnale severe de deshidratare, gura uscata, dificultate la urinare. Pentru oricare din aceste simptome, este indicat sa va adresati medicului specialist, care va efectua o serie de analize de sange si de asemenea va solicita o proba de urina si de scaun (materie fecala).
In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune este tratata acasa, conform tratamentului prescris de doctor, fara a necesita internare. Este bine ca pacientul sa evite produsele pe baza de cafeina, ce irita tractul digestiv si sa ramana hidratat corespunzator. Medicul va recomanda si o cura cu ceaiuri pe baza de plante, in functie de organismul si simptomele fiecarui pacient. In cazurile severe se recomanda internarea pentru administrarea de tratament intravenos.
Pentru ca cele mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare sunt semnalate in preajma sarbatorilor, cand pacientii abuzeaza de hrana dupa o perioada in care au postit, la Dentirad Hospital, la camera de garda cu program non stop, medicul specialist va va ajuta sa identificati cauza si tipul infectiei si va va elibera un plan de tratament pentru recuperarea in cel mai scurt timp, in cazul in care dumneavoastra sau un membru al familiei experimentati unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
In speranta ca toata lumea va ramane sanatoasa in aceasta frumoasa perioada a anului, echipa Dentirad Hospital, va ureaza Sarbatori Fericite alaturi de oamenii dragi si va sfatuieste sa ramaneti cumpatati in consumul alimentelor si licorilor aromate.
Lasă un răspuns