Ce este TAS? Tulburarea Afectiva Sezoniera este un tip de depresie care apare cam in aceeași perioada in fiecare an, de obicei spre sfârșitul toamnei, începutul iernii, atunci când zilele devin mai scurte si lumina soarelui nu mai este prezenta atât de mult in viața noastră. In anumite cazuri, aceasta afecțiune apare primăvara sau la începutul verii, însă acestea sunt cazuri izolate.
Care sunt simptomele? TAS te poate face sa te simți obosit, epuizat, deprimat si vine in general cu o stare de spirit “proasta” pe parcursul perioadei de manifestare. Poate dura câteva săptămâni. Pacienții se pot confrunta cu dificultăți in concentrare, insomnii si sentimentul ca nicio activitate nu le face plăcere. In aceasta perioada pacienții pot manca mai mult, existând riscul de a câștiga in greutate.
Ce cauzează TAS? Medicii sunt de părere ca lipsa soarelui din anumite perioade ale anului, poate declanșa schimbarea modului in care creierul produce si utilizează anumite substanțe cheie, precum melatonina sau serotonina, responsabile in ordinea menționării, cu reglarea somnului si echilibrarea stărilor de spirit si comportament.
Cine suferă de TAS? S-a înregistrat un număr mai mare de cazuri in tarile care au parte de veri foarte scurte si nopți mai lungi. Un alt criteriu este factorul ereditar, pacientii care provin din familii cu istoric, riscând sa dezvolte simptome mai intense. De asemenea, s-a constatat ca este de 4 ori mai frecventa in randul femeilor decat in cazul barbatilor.
Cum iți dai seama daca suferi de TAS? In cazul in care manifestați simptomele menționate mai sus, mergeți la medic. In urma consultației, acesta va decide care este cauza simptomatologiei descrise. Adesea semnele TAS pot apărea si in alte afecțiuni, ca de exemplu insomniile, câștigarea in greutate si schimbările de dispoziție, pot fi cauzate de dereglarea anumitor hormoni sau alte afecțiuni care nu sunt legate de tulburările de sezon.
Tratament – in funcție de diagnostic, medicul poate prescrie medicamente antidepresive, cu rolul de a regla schimbările de dispoziție si a echilibra viața pacientului, prin conținutul substanțelor cu rol inhibitor sau de augmentare a anumitor hormoni. Ca in cazul oricăror medicamente, acestea pot avea efecte secundare, astfel ca este indicat sa anunțați medicul imediat ce apare o modificare, pentru ca tratamentul sa fie întrerupt si înlocuit cu un altul. De asemenea, in funcție de stadiul de avansare al “depresiei”, in cazul anumitor pacienți, se pot prescrie ședințe de terapie, prin lumina, muzica, cognitiva, psihologică sau terapii menite sa întărească sistemul imunitar si, astfel, sa construiască o mai buna sănătate atât fizica cat si psihica, precum ozonoterapia.
Anumite obiceiuri sau decizii pe care le luam in viața de zi cu zi ne pot ajuta sa avem parte de simptome discrete sau chiar sa ne ferească de acestea. Petrecerea timpului cu cei apropiați, pentru o stare spirituala buna, practicarea unui sport sau pur si simplu alocarea a cel puțin 30 de minute exercițiilor fizice, ne ajuta sa menținem echilibrul fizic si ajuta la eliberarea hormonilor responsabili cu starea de bine, cat si a celor care ajuta la un somn odihnitor. Adoptarea unei diete echilibrate, bogata in fructe, legume, fibre si evitarea carbohidraților simpli si a zaharului.
Pentru mai multe sfaturi despre cum sa duci o viată sănătoasă, pentru diagnosticare sau tratament, nu ezitați sa ne contactați. Unul din medicii Dentirad Hospital vă va prelua cazul si vă va ajuta sa descoperiți ce funcționează mai bine pentru trupul si mintea dumneavoastră.
Pentru informații si programări apelați 0244 972 sau accesați pagina noastră de internet aici.
Lasă un răspuns