Dereglarea de personalitate este un tip de afecțiune mintala, in care individul afectat are o gândire rigida, nesănătoasa. Pacienții cu dereglări de personalitate au probleme in a percepe situațiile si a le relata mai departe in același mod. Aceasta atitudine cauzează probleme serioase si limitează persoana din punct de vedere social si sentimental. In anumite ipostaze indivizii nu își dau seama ca suferă de o dereglare de personalitate, deoarece propriul mod de gândire si de exprimare li se pare normal. In aceste situații ii acuza pe cei din jur ca nu ii înțeleg si ii suspectează pe aceștia de diferite probleme.
Dereglările de personalitate apar, de obicei, in adolescenta si in funcție de tipul acestora simptomele se pot agrava sau pot dispărea. Tulburările de personalitate sunt clasificate, in funcție de simptome, in trei grupuri.
In general, pacienții care trădează simptomele unei tulburări de personalitate, “dezvolta” in timp si alte tulburări adiționale. In același timp, nu este o regula ca individul diagnosticat sa manifeste toate simptomele specifice dereglării de care suferă.
Tulburările de tip A sunt caracterizate prin comportamentul ciudat si/sau gândirea excentrica. Acestea includ:
Tulburarea de personalitate de tip paranoida, caracterizata prin: neîncredere si suspiciune generala in oameni si in motivațiile acestora, senzația nejustificata ca cei din jur iți vor răul si încearcă sa te saboteze, credibilitatea celorlalți este pusa permanent sub semnul întrebării, ezitarea de a avea încredere in cineva prin prisma faptului ca cei din jur vor doar sa folosească informațiile primite împotriva ta, percepția greșita a unor gesturi sau remarci nevinovate interpretate ca insulte sau atacuri personale, furie si reacții ostile, tendința de a tine supărarea “imaginara”, senzația nejustificata si recurenta ca partenerul de viată este infidel.
Tulburarea de personalitate de tip schizoida, caracterizata prin: lipsa interesului fata de relațiile personale si sociale, preferința pentru petrecerea timpului in singurătate, limitarea exprimării sentimentelor, incapacitatea de a simți plăcere in urma anumitor activități, incapacitate de adaptare in “standardele” societății, senzația de indiferenta transmisa participanților la discuții/întâlniri, apetit sexual scăzut spre inexistent.
Tulburarea de personalitate de tip schizotipala, caracterizata prin: vestimentație, gândire si comportament ciudate, stridente, exprimare gălăgioasa si adesea lipsita de sens, prezenta iluziilor optice si auditive (voci care șoptesc etc), lipsa reacțiilor emoționale (bucurie, tristețe, enervare), anxietate sociala si lipsa confortului in prezenta oamenilor, prezenta gândurilor “magice” – credința ca exista o influenta asupra gândirii oamenilor indusa de “mesajele” transmise, senzația ca anumite întâmplări sau acțiuni s-au produs cu scopul unic de a ascunde un mesaj trimis doar pentru tine.
Simptomele pot varia ca intensitate si prezenta de la un pacient la altul, in funcție de vârsta, sex si mediul social in care acesta trăiește si/sau se dezvolta.
Vorbim despre tulburările de personalitate de tip B si C in articolele urmatoare.
Pana atunci, daca dumneavoastră sau cineva drag suferă de una sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, nu ezitați sa cereți ajutorul specialiștilor.
La Dentirad Hospital echipa de medici va sta la dispoziție pentru a va ajuta sa înțelegi mai bine toate aceste simptome sau alte afecțiuni pe care le aveți. Si bineînțeles pentru a va elibera planul de tratament corespunzător diagnosticării.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns