Tulburările de personalitate de tip C se caracterizează prin anxietate, comportament si gândire însoțite de frica si includ:
Tulburarea de personalitate fobica (evitanta), caracterizata prin: sensibilitate crescuta in fata criticilor si a respingerilor, sentimentul permanent de inadaptare, inferioritate si respingere fizica, evitarea activităților si zonelor de lucru care necesita relaționarea cu alte persoane, inhibare sociala, timiditate, izolare, evitarea întâlnirilor cu persoane străine, sentimentul puternic de “rușine” in situații sociale sau relații personale, frica de ridicol, dezaprobare sau situații stânjenitoare.
Tulburarea de personalitate de tip dependent, caracterizata prin: dependenta excesiva de persoanele din jur, “nevoia” permanenta de a fi in grija cuiva, comportament de supunere si/sau de “atașare” in relaționarea cu ceilalți, frica de a fi nevoit sa aibă grija de propria persoana sau sa fie responsabil de propriile decizii, lipsa de încredere in propria persoana, căutarea continua de aprobări din partea celorlalți in legătura cu orice acțiuni legate de sine, dificultate in inițierea si executarea propriilor proiecte (din cauza încrederii scăzute), teama de a contrazice pe cineva, îngăduirea unui tratament abuziv nejustificat chiar si atunci când deține toate argumentele pentru a-l combate, nevoia stringenta de a începe o relație noua chiar din momentul in care una existenta s-a încheiat.
Tulburarea de personalitate de tip obsesiv-compulsiva, caracterizata prin: preocuparea excesiva pentru reguli, ordine si detalii, perfecționism dus la extrem (ce cauzează stres si senzații de insuficienta) de exemplu – frica de a nu termina un proiect început din cauza unor standarde prea stricte impuse de propria persoana, dorința de a controla oamenii si tot ce se întâmpla in jur, neglijarea prietenilor si a familiei si a activităților cotidiene din cauza implicării totale in proiectele de la serviciu, incapacitatea de a renunța la obiectele stricate sau care nu mai au nicio utilitate, conservator in ceea ce privește etica, valorile si credința oamenilor, zgârcit, in control permanent asupra bugetului si a felului in care se cheltuiesc banii.
Personalitatea este rezultatul combinației gândurilor, emoțiilor si a comportamentului unei persoane si este “amprenta” care transforma oamenii in indivizi unici. Este felul in care individul vede, înțelege si relatează povesti lumii înconjurătoare, si a felului in care se tratează/vede pe sine. Personalitatea se formează in timpul copilăriei, forma acesteia fiind data de:
- Gene – anumite trăsături de personalitate se pot transmite din generație in generație prin intermediul genelor moștenite de la părinți. Aceste trăsături sunt adesea denumite “temperament”.
- Mediul înconjurător – acesta este in strânsă legătura cu împrejurările in care individul creste si se dezvolta, evenimentele petrecute in timpul dezvoltării si relaționarea cu familia si/sau persoanele din cercul de cunoștințe.
Tulburările de personalitate sunt cauzate de o combinație a acestor gene si de influentele mediului înconjurător. Genele moștenite pot transforma individul într-o persoana vulnerabila cu “inclinații” spre tulburarea de personalitate. Anumiți factori de risc pot influenta gradul de dezvoltare al unei astfel de tulburări: istoricul tulburărilor de personalitate din familie, copilărie trăita sub amprenta violentei, abuzului sau haosului, diagnosticarea cu comportament deviant din copilărie, variații ale structurii creierului.
Tulburările de personalitate pot afecta grav viata pacientului diagnosticat cat si pe cea a celor din jurul sau. Pot cauza probleme la locul de munca, la scoală, conducand către un comportament vicios si/sau izolat.
Diagnosticarea corecta si la timp a unei astfel de dereglări de personalitate poate ajuta pacientul sa restrângă aspectele negative ale acesteia si sa isi mențină stilul de viată cat mai apropiat de cel al oamenilor normali.
La Dentirad Hospital medicul specialist va poate ajuta sa descifrați tainele personalității dumneavoastră si in cazul in care suferiți de o tulburare, împreuna cu acesta veți reuși sa depășiți si sa controlați crizele/ieșirile specifice afecțiunii dumneavoastră.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns