Ce este vitamina D si de ce este necesara prezenta acesteia in organism?
Este unul din elementele care alcătuiesc complexul de nutrienți necesari sănătății organismului nostru. Pe lângă funcțiile principale pe care le îndeplinește in corp, Vitamina D, ajuta la absorbția calciului si împreuna cu acesta construiește si menține oasele sănătoase si puternice.
Un alt rol important este acela de a bloca eliberarea hormonului paratiroid, hormon care absoarbe țesutul osos, ceea ce duce la slăbirea si fracturarea oaselor.
Vitamina D are un rol important si in desfășurarea corecta a funcțiilor musculare dar si in întărirea sistemului imunitar, reducând riscul de infecții.
Care sunt sursele de Vitamina D?
Expunerea la soare – atunci când pielea noastră este expusa la soare, se produce vitamina D. Cantitatea de vitamina produsa de piele, depinde de factori precum anotimpul in care ne aflam, timpul zilei in care ne expunem, daca cerul este sau nu înnorat, daca zona in care ne expunem este sau nu o zona poluata. Razele ultraviolete sunt cele care determina pielea sa producă Vitamina D.
Cea mai buna modalitate de a ne completa nivelul de vitamina D este printr-o dieta variata in care sa ne alimentam cu produse sănătoase din toate grupurile de mâncare. Printre alimentele care conțin Vitamina D, menționam: uleiul din ficat de cod, somonul, tonul, laptele si produsele lactate, gălbenușul de ou, ficatul de vita si anumite tipuri de cereale.
Daca se constata un deficit de vitamine in organism, soluția suplimentelor găsite in farmacii, este întotdeauna recomandata.
Exista anumite afecțiuni medicale ce pot cauza “consumarea” vitaminei D din organism: boli ale ficatului sau rinichilor, fibroza chistica, boala Crohn, boala celiaca, obezitatea.
Anumite medicamente pot produce deficit de vitamina D: laxativele, steroizii, medicamentele pentru scăderea nivelului de colesterol, pastilele pentru slăbit.
Problemele de sănătate cauzate de lipsa vitaminei D sunt Osteomalacia, in cazul adulților, Rahitismul in cazul copiilor. Netratate, aceste afecțiuni pot provoca dureri osoase, fragilitate osoasa, apariția durerilor si slăbirea la nivelul mușchilor. Osteoporoza este asociata cu slăbirea densității oaselor, factor care provoacă apariția riscului de cădere si, implicit al fracturilor osoase.
Exista si cazuri in care nivelul de vitamina D din organism este prea mare si poate produce simptome precum: greața, vărsături, pierderea apetitului si scăderea in greutate, mâncărimi, senzație de sete permanenta, confuzie, dereglări ale ritmului cardiac.
Pentru stabilirea cantității de vitamina D din organism si apoi pentru eliberarea planului de recomandări medicale, in funcție de necesitățile fiecărui pacient, se recomanda analizele de laborator.
In urma acestora, medicul specialist va decide daca trebuie sa urmați o cura de mărire a cantității de vitamina D sau, după caz, de scădere a acesteia.
Pentru a rămâne într-o stare de sănătate adecvata vârstei si stilului dumneavoastră de viată, se recomanda efectuarea unui set de analize medicale cel puțin o data pe an.
Pentru relații si programări apelați 0244 972 sau accesați pagina noastră de internet aici.
Lasă un răspuns