Iarna este un anotimp asteptat in egala masura cu cel estival, studiile aratand ca majoritatea oamenilor care adora marea, apa si sporturile de vara sunt la fel de atrasi si de sezonul rece, cu tot ceea ce implica el: temperaturi scazute, zapada, sarbatori si sporturi de iarna.
Insa, ca orice alte activitati care produc bucurie, sporturile de iarna vin la pachet si cu o serie de riscuri asociate atat temperaturilor specifice sezonului cat si sporturilor practicate pe “covorul alb”. Fie ca practici patinaj, ski, snowboarding (sportul cu placa pe zapada),bob, drumetii in muntii inghetati, te dai cu sania sau pur si simplu mergi cu prietenii la derdelus, trebuie sa tii cont de niste sfaturi si sa iei niste masuri de precautie elaborate de specialisti, menite sa-ti protejeze sanatatea, integritatea si in unele cazuri chiar viata.
Printre riscurile legate de sporturile de sezon si de iarna in general, amintim: vatamari corporale, precum – fracturi, dislocari, luxatii etc, degeraturi, deshidratare, hipotermie.
Hipotermia apare atunci cand temperatura corpului scade sub nivelul normal. In mod obisnuit, temperatura corpului uman este de 36.5-37 de grade Celsius, starea de hipotermie instalandu-se in momentul in care temperatura scade sub 35 de grade, diferenta fiind foarte mica, insa cu urmari grave.
Hipotermia apare, in general, atunci cand persoanele expuse la temperaturi joase nu sunt imbracate sau echipate corespunzator. Corpul persoanei afectate incearca sa produca mai multa caldura si incepe sa tremure pentru a mentine temperatura de care are nevoie pentru a se simti confortabil. Daca aceasta metoda nu functioneaza si organismul nu poate mentine caldura, incepe procesul de limitare a pierderilor de caldura din organism prin incetinirea circulatiei sanguine la extremitati, pentru a incetini racirea acestora. In cele din urma, daca dupa aceste masuri pierderea de caldura continua, organismul isi incetineste metabolismul, pentru a miscora nevoia de flux sanguin proaspat si implicit, doza de oxigen. De exemplu, o temperatura a corpului de 20 de grade Celsius, necesita numai 20% din cantitatea de oxigen necesara in conditii normale, cand temperatura este de 36 – 37 de grade Celsius.
In functie de cat de mult este afectat pacientul, hipotermia poate fi usoara, medie sau severa, aceasta din urma, conducand in anumite cazuri la decesul persoanei afectate.
Simptomele hipotermiei, prezente atat la copii cat si la adulti, sunt : aparitia tremuratului, senzatie de amortire a mainilor si a altor extremitati, reducerea capacitatii de folosire a membrelor superioare si inferioare, aceasta din urma conducand adesea la accidente in randul skiorilor sau a celor aflati pe placa de zapada, pierderea memoriei si a capacitatii de exprimare, senzatie de epuizare. De cele mai multe ori apare si senzatia de oboseala, astfel incat orice sport este practicat in acel moment, nu mai poate fi performat in conditii normale, persoana afectata pierzand adesea controlul miscarilor, crescand astfel riscul de accidentare.
O scadere a temperaturii corpului cu numai un grad fata de cea normala, incetineste timpul de reactie si face ca orice activitate sa devina mai greoaie, astfel incat si tragerea manusilor pe maini sau asezarea fesului pe cap, devin adevarate provocari, aceste efecte conducand la scaderi si mai mari de temperatura la nivelulul corpului afectat.
Masuri imediate ce pot fi luate in cazuri de hipotermie: anuntati o unitate medicala sau de salvare, indicand locul in care va aflati, transportati persoana afectata cat mai repede posibil intr-un spatiu inchis, incalzit, indepartati hainele ude si incercati pe cat posibil sa uscati partile ude ale corpului, incalzirea persoanei hipotermice se face treptat si se evita extremitatile, deoarece incalzirea mainilor sau a picioarelor inaintea corpului poate conduce la soc termic. Inveliti pacientul cu paturi, prosoape sau haine uscate, pentru ca incalzirea sa se instaleze treptat, evitand socurile termice si aritmiile (cauzate, de exemplu, de un jet de apa fierbinte). In cazul in care aveti la indemana pachete special incalzite sau apa fierbinte in sticle, evitati contactul direct cu pielea, invelindu-le in haine sau prosoape.
Este important ca pe tot parcursul sezonului rece, indiferent ca mergeti sau nu sa practicati sporturi de zapada sau alte activitati recreative in aer liber, sa fiti corespunzator imbracati si echipati. Atat hainele si accesoriile (caciula, fular, manusi, cagula) cat si echipamentele specifice (casca, cotiere, genunchiere etc) sunt extrem de importante si pot face diferenta in anumite situatii cand temperaturile scad brusc sau in momentul impactului cu obiecte fixe.
Atat pe parcursul intregului an cat si in sezonul rece, baza de tratament din cadrul Dentirad Hospital va ajuta sa va recuperati in urma fracturilor sau luxatiilor sau chiar a interventiilor chirurgicale, cu ajutorul medicilor specialisti si a aparaturii performante. Intarirea sistemului imunitar si “incarcarea” dozelor de oxigen va sunt asigurate acum de noua terapie ce poate fi accesata la Dentirad Hospital, ozonoterapia. Aflati mai multe aici.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns